Dunja je jesenska voćka koja je poznata po svom neodoljivom mirisu. Naše bake često su je ostavljale na ormarima u sobama koje nisu koristile kako bi u njima uvijek lijepo mirisalo. Ovaj plod nije popularan kao voće koje se jede sirovo, ali od dunje se priprema džem, pekmez, kompot, a može se koristiti i u kolačima.
U prošlosti je bio popularan takozvani sir od dunje, žele slastica koju su naše bake jele uz kavu, a zvali su ga i kitnkez, kitnikez ili kotonjada. Naziv je germanskog porijekla gdje Quittenkäse znači sir od dunja.
Recept za kitnkez ili sir od dunje
Sastojci:
- 1 kg dunja
- 800 g šećera
- 1 limun
Priprema:
U blenderu izmiksajte dunje, vodu i limunov sok. Dobivenu smjesu izlijte u lonac i dodajte šećer. Kuhajte dok se ne zgusne uz povremeno miješanje oko 2 sata. Smjesa treba biti čvršća od pekmeza. Nauljiti kalup za kuglof, pa izliti smjesu. Ostaviti da se dobro ohladi. Izvadite iz kalupa, po želji pospite šećerom u prahu.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.