Deserti često nose nazive slavnih povijesnih ličnosti. Tako su Mozart kuglice dobile ime po Mozartu, a jedan su od najprepoznatljivih zaštitnih znakova Austrije i Salzburga. Kuglice su omiljene u cijelom svijetu, a kombinacija čokolade, marcipana, nugata i pistacija užitak je za nepce.
Austrijski Kurier piše da se nakon 127 godina rada tvornica Salzburg Schokolade u Grödigu, poznata po proizvodnji Mozart kugli, zatvara se zbog financijskih poteškoća, dok će multinacionalna korporacija Mondelez proizvodnju preseliti u druge europske pogone, vjerojatno u Poljsku ili Češku.
Donosimo recept za domaće kuglice koje podsjećaju na okus originala iako nisu sasvim iste, s portala Stvar Ukusa.
Sastojci:
- 100 g marcipana
- 150 g marcipana obojenog u crveno
- 50 g mljevenih pistacija
- 100 g nugat mase
- 150 g crne čokolade
- 1 žlica maslinovog ulja
- srebrni sprej za dekoraciju
Priprema:
Marcipan i pistacije dobro izmiješajte i oblikujte vrlo male kuglice.
Sa 100 g nugat mase (dobi se tako što se 100 g prženih lješnjaka samelje u blenderu s dvije žlice šećera u prahu, zatim se doda 100 g otopljene tamne čokolade i dobro izgnječi) umotajte jednu po jednu kuglicu pistacija.
Crveni marcipan je sljedeći sloj kojim se oblažu kuglice.
Otopite tamnu čokoladu sa žlicom maslinovog ulja i u smjesu umočite kuglice.
Izvor: StvarUkusa
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.