Timijan je skromna grmolika trajnica koju krase sitni, ovalni listovi te od svibnja do rujna mali ružičasti cvjetovi ugodnog mirisa. Timijan raste na sunčanim, suhim i toplim mjestima, uz puteljke, na livadama i uz more. Osim divljeg ili poljskog timijana, postoji i vrtni timijan te majčina dušica, a sorte se razlikuju po mirisu i aromi.
Često se koristi u kulinarstvu, a zanimljiv je i kao začin koji ima jednaku vrijednost i kao svježa i kao suha biljka. Duša je mediteranske prehrane, odlično se slaže s češnjakom, rajčicom, maslinovim uljem te je odličan dodatak mesu, marinadama, umacima, ribi i jelima s roštilja. Usitnjeni listovi dodaju se salatama i pizzama, a jelu daje nježan aromatičan ukus s istaknutom kvalitetom neutraliziranja masnoće.
Tako je lako zavoljeti timijan, a jednostavno možete uživati u snazi ovog začina pripremom ukusnih grickalica i krekera koje možete jesti same, ali i uz domaće umake. Grickalica je to idealna za ljetna druženja i uživanje u najboljem od mirisnog timijana.
Krekeri od parmezana i timijana
Sastojci:
100 g maslaca
85 g parmezana
1,5 šalica brašna
malo smjenenki po želji
sol, papar
malo svježeg timijana
Priprema:
Vilicom usitnite omekšani maslac te potom dodajte parmezan, brašno, sol, timijan i papar. Dobro promiješajte sve sastojke, možete upotrijebiti i mikser. Umijesite tijesto u kuglu, umotajte ga u foliju i ostavite u hladnjaku otprilike pola sata. Razvaljajte tijesto i izrežite željene oblike modlicama različitih oblika. Složite ih na pobrašnjenu podlogu te pecite otprilike 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.