Ukusna pita, bez obzira slana ili slatka, priprema se od odabranog nadjeva te baze, tijesta koje mora biti dovoljno čvrsto da “nosi” sočni nadjev ali i prhko. Zato je pri pripremi tijesta za pitu važno zapamtiti da se ono priprema od jednakog omjera glatkog i oštrog brašna.

Nemojte koristiti samo glatko brašno jer nećete dobiti finu zrnastu strukturu. Za pitu za četiri do pet osoba potrebno je:

400 g brašna, 200 g maslaca (koji je odstajao desetak minuta na sobnoj temperaturi), 4 do 5 žlica šećera, prstohvat soli, prašak za pecivo, 2 žumanjka i po želji naribane korice domaćih nešpricanih limuna koja će dati miris tijestu.

Kada ste prosijali brašno, dodajte prašak za pecivo, naribanu koricu limuna, šećer i sol. Pomiješajte pa dodajte umućene žumanjke i maslac. Umijesite tijesto, oblikujte kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku pola sata da se odmori.

Razvaljajte na pobrašnjenoj površini kako se ne bi lijepilo te polovicu tijesta oblikujte prema posudi u kojoj će se pita i peći. Pripazite da je ravnomjerno debelo. Izbušite vilicom rupice da tijesto diše dok se peče. Naime, toplina s dna pekača treba neki izlaz da se tijesto ravnomjernije ispeče.

tijesto za pitu
Foto: Shutterstock

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i stavite peći tijesto na deset minuta. Za to vrijeme dovršite nadjev. Kada je tijesto pečeno, neka nekoliko minuta odstoji pa nadjenite željenim voćem, mesom ili povrćem i zapecite desetak minuta. Dok je pita drugi put u pećnici, razvaljajte "poklopac" koji treba biti malo veći od širine lima za pečenje kako bi ravnomjerno prekrio rubove. Od ostataka možete izraditi trakice te ukrasiti pitu.

pita
Foto: Shutterstock

Ako ste od onih vještijih, ohladite tijesto i umjesto standardnog "poklopca", prekrijte ga naribanim tijestom - na polupečeni nadjev gusto i brzo naribajte hladno tijesto dok posve ne prekrije pitu. Vratite je u pećnicu i ispecite do kraja. Neka se ohladi barem desetak minuta prije no što je zarežete ili pospete šećerom u prahu.