Čuvanje hrane otvara mnoga pitanja, a posebno kada se radi o mesu, bilo svježem ili zamrznutom. Pokvareno meso je iznimno opasno za jesti, ali nerijetko se događa da zaboravimo što sve imamo u škrinji ili da kupimo previše svježeg mesa, a ne potrošimo ga u određenom roku.
Prema smjernicama američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) za sigurnost hrane, postoje dvije vrste bakterija koje se mogu razviti na hrani.
Bakterije koje uzrokuju kvarenje hrane razvijaju se i rastu kako se hrana kvari. Mijenjaju okus, izgled i miris hrane, ali je puno manja vjerojatnost da ćete se razboljeti kad jedete ovakvu hranu.
Patogene bakterije posebno su opasne jer uzrokuju bolesti koje se prenose hranom. Brzo rastu u hrani koja je na sobnoj temperaturi i obično se ne mogu otkriti po izgledu, okusu ili mirisu hrane.
Iako ćete pokvareno meso prepoznati čim ga otvorite i osjetite miris, važno je držati se pravila sigurnog skladištenja hrane kad ga donesete doma
Svježe meso peradi
Svježa perad u hladnjaku izdrži samo dan do dva dana, a u zamrzivaču do godinu dana.
Svinjetina
Ove vrste mesa u hladnjaku mogu stajati do pet dana, a mogu se zamrznuti na razdoblje od četiri do 12 mjeseci.
Mljeveno meso
Mljeveno meso, poput govedine, junetine, teletine ili svinjetine, može se čuvati u hladnjaku jedan do dva dana, a zamrznuti tri do četiri mjeseca.
Špek i kobasice
Slanina u hladnjaku može stajati do tjedan dana, a kobasica nekoliko dana. Mogu se zamrzavati do mjesec dana.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.