Predivni maleni kolačići od tijesta punjeni finom kremom mnogima su omiljeni desert iz djetinjstva, ali ne usude ih se svi pripremati. U ovaj stari recept za starinsku slastičarsku kremu uspjet će vam od prve, a oduševit ćete ukućane i goste.
Ako volite karamel, isprobajte ovaj recept koji uključuje dvije kreme - od vanilije i karamela kao i najljepšu glazuru. Na ovaj način bit će još raskošnije i elegantnije i izgledom i okusom će oduševiti vaše ukućane i goste.
Za one koji desert ne priznaju bez čokolade, na YouTube kanalu Home Cooking Adventure pronašli smo recept s dvostrukom dozom kakaa. Naime, u samo tijesto ide kakao dok u kremu ide bogata čokolada, krem sir i vrhnje za šlag. Ovakvo bogatstvo okusa stvara mekanu i glatku teksturu koja se jednostavno topi u ustima.
Originalne princes krafne
Sastojci:
Za tijesto:
- 250 ml vode
- 125 ml ulja
- 2 žlice šećera
- 150 g brašna
- 4 jaja
Za kremu:
- 800 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 120-250 g šećera
- 10 g vanilin šećera
- 130 g brašna
- 125 g maslaca
Priprema:
Prokuhajte vodu, ulje i šećer pa maknite sa štednjaka. Dodajte prosijano brašno i promiješajte. Ostavite da se ohladi oko 5 minuta. Istucite jaja i nakon svakog dodavanja miksajte. Izlijte u špricu za kolače i istisnite puslice na pleh obložen papirom za pečenje i ostavljajte mali razmak. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 30 minuta. Nemojte otvarati pećnicu dok se tijesto peče. Kada je gotovo, ostavite da se ohladi 10-ak minuta.
Mlijeko (500 ml) zagrijte i umutite žumanjke s vanilin šećerom i šećerom pa dodajte brašno i miješajte pa postepeno ulijevajte preostalo mlijeko i sve pomiješajte. Ulijte u mlijeko na štednjaku i uz stalno miješanje kuhajte dok se ne zgusne. Maknite sa štednjaka, prekrijte folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Dodajte maslac sobne temperature i istucite. Puslice od tijesta prerežite na pola, pa ih punite kremom.
Karamel princes krafne
Sastojci:
Za tijesto:
- 200 ml vode
- 50 g maslaca
- 150 g brašna
- prstohvat soli
- 4 jaja
Za kremu od karamela:
- 4 žlice šećera
- 150 ml vrhnja za kuhanje
- 300 ml slatkog vrhnja
Za kremu od vanilije:
- 400 ml mlijeka
- 50 g pudinga od vanilije
- 4 žlice šećera
- 300 ml slatkog vrhnja
Za karamel glazuru:
- 125 g šećera
- 45 g maslaca
- 75 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Za tijesto: U loncu pomiješajte vodu, maslac i sol. Kuhajte dok se maslac ne otopi i sastojci sjedine. Dodajte brašno i brzo miješajte dok se ne dobije tijesto. Stavite u zdjelu i postupno dodajte jaja, cijelo vrijeme miksajući.. Ulijte tijesto u kalup za i istisnite ih na pleh obloženim papirom za pečenje. Između tijesta napravite razmak. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 230°C oko 10 minuta, zatim smanjite temperaturu na 200°C i pecite još 10 minuta. Ne otvarajte vrata pećnice za to vrijeme. Tijesto prepolovite.
Karamel nadjev: Otopite šećer, pa dodajte vrhnje za kuhanje koje ste prethodno zagrijali. Dobro izmiješajte i ulijte u posudu. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Izmiksajte slatko vrhnje pa dodajte ohlađeni karamel i sjedinite mikserom. Pospremite u hladnjak.
Krema od vanilije: Puding pomiješajte s 100 ml mlijeka da nema grudica. Preostalo mlijeko ulijte u posudu i dodajte šećer. Kada se zagrije dodajte puding i kuhajte dok se ne zgusne uz stalno miješanje. Izlijte u zdjelu i prekrijte prozirnom folijom pa ostavite da se ohladi. Izmiksajte slatko vrhnje pa dodajte ohlađenu kremu od vanilije i izmiksajte. Čuvajte u hladnjaku.
Za glazuru: Otopite šećer te dodajte maslac i kuhajte dok ne zavrije. Zatim ulijte vrhnje za kuhanje i kuhajte još nekoliko minuta uz stalno miješanje. Gornju polovicu tijesta umočite u glazuru i rasporedite po plehu. Slažite umočenom stranom prema gore da se osuši.
Na dio tijesta koji nije umočen u glazuru prvo izlijte kremu od vanilije, zatim nadjev od karamele (pomoću slastičarske vrećice), pa prekrijte tijestom koje ste umočili u glazuru (tj. da je glazura na vrhu).
Detaljnu pripremu pogledajte u videu:
Čokoladne princes krafne
Sastojci:
Za kuhano tijesto:
- 80 g brašna
- 40 g kakaa
- 100 ml mlijeka
- 100 ml vode
- 2 žličice šećera
- 1/2 žličice soli
- 80 g maslaca
- 4 jaja
Za čokoladnu kremu:
- 200 g čokolade
- 420 ml slatkog vrhnja
- 250 g krem sira
- 40 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
Ulijte vodu i šećer, a kada zavrije, ulijte mlijeko i posolite. Promiješajte pa dodajte maslac i miješajte dok se ne rastopi.
Maknite sa štednjaka i dodajte prosijano brašno i kakao. Sve dobro izmiksajte i vratite u lonac i kuhajte još minutu uz stalno miješanje. Prebacite tijesto u zdjelu pa postepeno dodajte jaja i izmiksajte.
Tijesto ulijte u špricu za kolače pa istisnite u obliku kruga na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25-30 minuta. Ne otvarajte pećnicu.
Izvadite tijesto i na sredini napravite rupicu čačkalicom. Ostavite da se ohladi potpuno.
Otopite čokoladu sa 120 ml slatkog vrhnja.
U posudi izmiksajte krem sir, šećer u prahu i vaniliju. Dobro izmiješajte mikserom, a zatim dodajte otopljenu čokoladu. Izmiksajte i dodajte preostalo slatko vrhnje koje ste umutili. Sve lagano promiješajte kuhačom. Nadjev izlijte u slastičarsku vrećicu.
Odrežite gornji dio tijesta, pa napunite čokoladnom kremom te poklopite gornjim dijelom tijesta. Po želji pospite šećerom u prahu.
Postupak pogledajte u videu:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.