Novo ljeto nam kuca na vrata. Željni smo ljetnih delicija, okusa mora i svježih namirnica kojih u ovo vrijeme godine ima u izobilju. Uz one tradicionalne, restorani Bota Šare ovog nam ljeta nude one nove koje ćemo rado pripremati i u vlastitom domu. Glavne odlike ljetne kuhinje su uvijek svježe, domaće i sezonske namirnice. Miris gradela i ribe ljeto čine posebnim, no ove godine slobodno se odvažimo i na neki od novih načina pripreme dobro nam poznatih jela.

Ljetni meni u restoranu Bota Šare
Carpaccio od gofa Foto: StoryGourmet Press


Ljetnu sezonu ove godine otvaramo najboljim primjercima jadranskih kapitalaca kao što su sabljarka, zubatac ili pak gof. Sabljarku smo za ovo ljeto upotpunili japanskom tempurom, koja je u zadnje vrijeme itekako popularna obzirom na svoju laganu teksturu i hrskavost. Ribu najčešće pripremamo na grilu uz svježe povrće ili neki zanimljivi prilog, no za ove vruće dane predlažemo je sirovu ili u varijantama na carpaccio ili u nekoj varijanti također omiljenih sushi rolica.

Ljetni meni u restoranu Bota Šare
Zrinka Šare Foto: StoryGourmet Press

Ljetna prehrana treba biti lagana, no bogata proteinima koji će naše tijelo pripremiti na dnevne napore i vrućine. Samu pripremu jela dobro je odraditi prije najtoplijeg dijela dana. Što više boja na tanjuru to će nam zdraviji i ukusniji obrok biti. Za dobar ljetni ručak koji možete pripremiti i kod kuće predlažemo carpaccio od gofa i pršuta, mediteranske rolice kao most prema glavnom jelu. Hrskava sabljarka u panko mrvicama sa šparogama i mladim lukom izvrsno je glavno jelo. Uz svježi tart od limuna s voćem nećemo pogriješiti kao izbor deserta, a točka na i ljetnog ručka bit će lagani sorbeto koji itekako osvježava. Uz ove prijedloge i savjete Bota Šare vam želi ukusno i bogato gastro ljeto. Danas donosimo recept restorana Bota Šare za sabljarku u panko mrvicama sa šparogama i mladim lukom.

Ljetni meni u restoranu Bota Šare
Sabljarka u panko mrvicama sa šparogama i mladim lukom Foto: StoryGourmet Press

SABLJARKA U PANKO MRVICAMA SA ŠPAROGAMA I MLADIM LUKOM

Za 4 osobe:

800 g sabljarke
200 g panko mrvica
300 g brašna za tempuru
100 g oštrog brašna
400 g šparoga
4 kom mladog luka
maslinovo ulje
sol, papar
ulje za prženje

U brašno za tempuru dodati malo soli i vode dok se ne dobije smjesa malo gušća od one za plalačinke. Smjesu dobro ohladiti. Filet sabljarke posoliti, uvaljati u oštro brašno sa svih strana, zatim u ohlađenu tempuru i na kraju u panko mrvice. Pržiti u dubokom ulju dok ne poprimi zlatno-žutu boju. Ostaviti kratko na kuhinjskom ubrusu da se iscijedi višak masnoće. Očistiti krumpir i šparoge i skuhati odvojeno. U jednoj posudi vilicom lagano zgnječiti krumpir, začinit isa soli, paprom i maslinovim uljem. Dodati sitno nasjeckan mladi luk i skuhane šparoge lagano promiješati. Poslužiti uz prethodno ispohanu sabljarku.