Novo ljeto nam kuca na vrata. Željni smo ljetnih delicija, okusa mora i svježih namirnica kojih u ovo vrijeme godine ima u izobilju. Uz one tradicionalne, restorani Bota Šare ovog nam ljeta nude one nove koje ćemo rado pripremati i u vlastitom domu. Glavne odlike ljetne kuhinje su uvijek svježe, domaće i sezonske namirnice. Miris gradela i ribe ljeto čine posebnim, no ove godine slobodno se odvažimo i na neki od novih načina pripreme dobro nam poznatih jela.
Ljetnu sezonu ove godine otvaramo najboljim primjercima jadranskih kapitalaca kao što su sabljarka, zubatac ili pak gof. Sabljarku smo za ovo ljeto upotpunili japanskom tempurom, koja je u zadnje vrijeme itekako popularna obzirom na svoju laganu teksturu i hrskavost. Ribu najčešće pripremamo na grilu uz svježe povrće ili neki zanimljivi prilog, no za ove vruće dane predlažemo je sirovu ili u varijantama na carpaccio ili u nekoj varijanti također omiljenih sushi rolica.
Ljetna prehrana treba biti lagana, no bogata proteinima koji će naše tijelo pripremiti na dnevne napore i vrućine. Samu pripremu jela dobro je odraditi prije najtoplijeg dijela dana. Što više boja na tanjuru to će nam zdraviji i ukusniji obrok biti. Za dobar ljetni ručak koji možete pripremiti i kod kuće predlažemo carpaccio od gofa i pršuta, mediteranske rolice kao most prema glavnom jelu. Hrskava sabljarka u panko mrvicama sa šparogama i mladim lukom izvrsno je glavno jelo. Uz svježi tart od limuna s voćem nećemo pogriješiti kao izbor deserta, a točka na i ljetnog ručka bit će lagani sorbeto koji itekako osvježava. Uz ove prijedloge i savjete Bota Šare vam želi ukusno i bogato gastro ljeto. Danas donosimo recept restorana Bota Šare za sabljarku u panko mrvicama sa šparogama i mladim lukom.
SABLJARKA U PANKO MRVICAMA SA ŠPAROGAMA I MLADIM LUKOM
Za 4 osobe:
800 g sabljarke
200 g panko mrvica
300 g brašna za tempuru
100 g oštrog brašna
400 g šparoga
4 kom mladog luka
maslinovo ulje
sol, papar
ulje za prženje
U brašno za tempuru dodati malo soli i vode dok se ne dobije smjesa malo gušća od one za plalačinke. Smjesu dobro ohladiti. Filet sabljarke posoliti, uvaljati u oštro brašno sa svih strana, zatim u ohlađenu tempuru i na kraju u panko mrvice. Pržiti u dubokom ulju dok ne poprimi zlatno-žutu boju. Ostaviti kratko na kuhinjskom ubrusu da se iscijedi višak masnoće. Očistiti krumpir i šparoge i skuhati odvojeno. U jednoj posudi vilicom lagano zgnječiti krumpir, začinit isa soli, paprom i maslinovim uljem. Dodati sitno nasjeckan mladi luk i skuhane šparoge lagano promiješati. Poslužiti uz prethodno ispohanu sabljarku.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima (Narodne novine, br. 111/2021, 114/2022), komentiranje na našim portalima omogućeno je samo korisnicima koji su se prethodno registrirali i koji su se upoznali s našim pravilima komentiranja. Zabranjeno je postupanje suprotno odredbama članka 94. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a svaki je korisnik osobno odgovoran za cjelokupan sadržaj koji objavi ili učini dostupnim.
Još uvijek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš raspravu.