Halva u krutom obliku dobro nam je poznata, no zanimljiva je i zamrznuta varijanta ove slastice pod nazivom halva ice cream. Priprema se od halve, tahinija (paste od sezama), jaja, vrhnja i šećera te posipa sjeckanim pistacijama ili kikirikijem, te prelijeva sirupom od datulja ili čokolade (kažu da podsjeća na Snickers čokoladice). Bogat i senzualan okus ovog sladoleda savršen je odabir za posebne prigode kada je bitan samo hedonizam i ne broje se kalorije.

A kako pripremiti?
Zagrijte 250 ml punomasnog vrhnja, 350 ml mlijeka i žličicu paste od vanilije. Kada zavrije, sklonite s vatre. U posudi istucite 2 žumanjka s 40 g šećera. Žlicu po žlicu dodajte vruću kremu od vanilije te miješajte čitavo vrijeme. Prebacite u lončić i kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta, miješajući čitavo vrijeme. Kada se smjesa zgusne, maknite s vatre pa pjenjačom umiješajte tahini. Ostavite 20-ak minuta da se ohladi, a zatim ubacite u aparat za izradu sladoleda na 35 minuta. Izvadite iz aparata pa umiješajte narezanu halvu, stavite u posudu i u zamrzivač. Prije posluživanja ostavite na sobnoj temperaturi ok deset minuta te pospite pistacijama i prelijte čokoladnim preljevom.