Kad kažete ljeto, pomislite li na bosiljak? Uostalom razmislite, što najviše jedete ljeti - pizze, salate, lagane umake, mozzarellu, bruschette, tjestenine. I što ih sve međusobno povezuje? Tako je, bosiljak! Teško da će vam ijedno od ovih jela imati onaj poseban, ljetni okus, ako ne sadrži bosiljak.
Začinska je to i ljekovita biljka porijeklom iz Indije, samonikla je i raste u obliku grma, sa ovalnim listovima na dugim peteljkama. Aromatičnog je mirisa, dolazi u čak 60 vrsta koje se donekle razlikuju u izgledu i okusu. Kod nas se najčešće koristi i uzgaja grčki bosiljak sa zelenim krupnim ili sitnim listovima te tajlandski sa ljubičastim listovima.
Bosiljak je zdrav, ima u sebi vrlo vrijedne hranjive sastojke. Primjerice, odličan je izvor vitamina K, mangana, bakra te vitamina A i C. Bosiljak se tradicionalno u europskoj pučkoj medicini koristio za otklanjanje depresije te poboljšavanje probave uključujući poticanje apetita te kao sredstvo za izlučivanje mokraće. Za ljekovite svrhe koriste se sušeni listići koji se mogu pripremiti u čaju ili tinkturi od bosiljka.

zacin ljeta bosiljak
Profimedia 

U kuhinji se bosiljak najčešče upotrebljava svjež a najbolje ga je dodati pri kraju kuhanja kako visoke temperature ne bi uništile okus i zdrave sastojke. Možete ga dodati i tek pri samom posluživanju, njegov miris a i lijepi izgled dodatno će ukrasiti jelo. Bosiljak se koristi u brojnim internacionalnim kuhinjama, primjerice Kinezi ga dodaju juhama, Tajlanđani ga stavljaju u čokolade ili u sladoled, a Talijani od njega rade umak za tjesteninu - pesto.

zacin ljeta bosiljak
Profimedia 

Recept za pesto od bosiljka: 

Sastojci:
50 listića svježeg bosiljka
jedan režanj češnjaka
20 g pinjola
30 g sitno ribanog tvrdog sira
oko 50 ml maslinovog ulja
sol

Priprema: 
Usitnite listiće bosiljka u mužaru, kružnim pokretima, kako bi se svaki listić dobro "izgnječio“ i pretvorio u pastu. Dodajte malo soli što će olakšati proces. Potom dodajte češnjak i pinjole te nastavite sa usitnjavanjem dok ne dobijete kremastu teksturu. Na kraju samo umješajte sitno ribani tvrdi sir, idealno parmezan (recimo Grana Padano) te ulijte maslinovo ulje. Dobit ćete glatku smjesu spremnu za posluživanje.