Volite li ovo koštunjičavo voće vrijeme je za uživanje kako u svježim plodovima tako i u brojnim receptima, jer sezona marelica je kratka. Zato pripremite i nabujak, slasticu koju možete poslužiti u svako doba dana a koja će biti i odlična zamjena klasičnom doručku ili večeri. Dobar tek!

Sastojci
8 velikih marelica
500 ml mlijeka
70 g instantne pšenične krupice
2 žlice šećera
2 jaja
200 g posnoga sira
2 žlice vanilin šećera
šećer u prahu za posipanje

Priprema
Marelice operite, posušite, prerežite napola i odstranite koštice. U loncu zakuhajte mlijeko, uspite krupicu pa kratko prokuhajte da se griz zgusne. Umiješajte šećer i maknite lonac sa štednjaka. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Odvojite bjelanjke od žumanjaka te ih izmiksajte sa svježim sirom i šećerom pa ih umiješajte u griz. Na kraju u smjesu dodajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu od griza rasporedite u jednu veću ili četiri manje namašćene vatrostalne posude pa posložite marelice s ravnom stranom prema dolje. Nabujak pecite 20 do 30 minuta, dok ne postane zlaćan. Potom ga izvadite iz pećnice, pospite šećerom u prahu i poslužite.