Jesen je tu, kalendarski odmah iza ugla a, ako pogledamo kroz prozor, već se nekako i udomaćila. OK, osim ako živite na moru, onda možete još uživati u babljem ljetu… No, možete uživati i u još nečemu… slatkom kruhu od jabuka!

Jabuke su u sezoni, slatke su i ukusne, pravo jesensko voće koje jednostavno poziva na isprobavanje raznih recepata, pogotovo onih slatkih. Kruh od jabuka savršen je delikatesni desert ili veseli doručak za one koji uživaju u jesenskim okusima jabuke i cimeta. Ovaj kruh je nježan, sladak i vlažan, ispecite ga i uz njega dočekajte jesensku sezonu!

Sastojci:
2 žličice mljevenog cimeta
1/3 šalice smeđeg šećera
2 srednje jabuke, bilo koje sorte
1 + 1/3 šalice granuliranog šećera plus dodatne 2 žlice
1 šalica neslanog maslaca, omekšanog
4 jaja
1 žlica čistog ekstrakta vanilije
3 šalice višenamjenskog brašna
1 žlica praška za pecivo
1 šalica mlijeka

Za glazuru:
1 šalica šećera u prahu
1 žlica mlijeka

profimedia-0269735807
Profimedia 

Priprema:

Prvo zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva te pripremite dvije posude za kruh koje ste premazali s maslacem ili s malo ulja.
Nakon toga, u manjoj zdjeli pomiješajte 1 žličicu cimeta sa smeđim šećerom dok se dobro ne sjedini te ostavite sa strane.
Operite i očistite jabuke te ih narežite na komade veličine zalogaja. Komadiće jabuke stavite u zdjelu, pospite ih s 2 žlice granuliranog šećera i preostalom 1 žličicom cimeta. Miješajte dok jabuke ne budu premazane smjesom cimet-šećer te stavite sa strane.
Mikserom pomiješajte maslac i preostali granulirani šećer, umutite jedno po jedno jaje, dobro promiješajte nakon svakog dodavanja te na kraju dodajte vaniliju. Potom smanjite brzinu miksera na najnižu te dodajte brašno u tijesto, zatim prašak za pecivo i nastavite dobro miješati na lagano. Sad je red na mlijeko, dodajte ga malo po malo da ne bi prskalo. Pojačajte mikser na srednju brzinu i sve miješajte dok se smjesa ne sjedini.
U prvu posudu za kruh ulijte četvrtinu tijesta. Zatim na tijesto rasporedite četvrtinu smjese od jabuka i pospite je četvrtinom mješavine cimeta i šećera. Lagano zakrenite tijesto, dodajući smjesu cimeta i šećera i jabuke u tijesto nožem za maslac. Ulijte još četvrtinu tijesta u posudu i zatim opet jabuke i mješavinu cimeta i šećera. Zavrtite tijesto nožem za maslac. Stavite na stranu. To sve opet ponovite s drugom posudom za kruh.
Sad je sve spremno za pečenje - 65 minuta ili dok kruh ne porumeni (umetnite čačkalicu u sredinu dok ne izađe čista).
Ostavite kruh da se ohladi u posudama barem 10-15 minuta. Po rubovima kruha provucite nož kako biste ga odvojili od posude. Zatim kruh preokrenite na žičane rešetke i ostavite da se potpuno ohladi.
Na kraju, za glazuru, u manjoj zdjeli umutite šećer u prahu i mlijeko dok ne postane glatko te time prelijte kruh. Uživajte!