Nakon što smo cijelo ljeto donosili prijedloge ljetnih jestvenika i jela po uzoru na ona vrsne kuharice i autorice Dike Marjanović-Radice, vrijeme je da promijenimo sezonu. Stigla je jesen pa ćemo idućih tjedana donositi prijedlog jelovnika jesenskih jela iz kuharice “Dalmatinska kuhinja” iz 1951. godine ove poznate autorice te ćemo, također kao i do sad, donijeti recept za jedno od jela s jelovnika po uzoru na Dikine recepte.

Danas su nam na redu jarebice. Iako ih možda u novije vrijeme ne radimo baš često, u spomenutoj kuharici s početka 50-ih godina prošlog stoljeća prilično su zastupljene. I ne samo one - u “Dalmatinskoj kuhinji” možete naći recepte za prepelice, divlje golubove, divlje patke, fazane, šljuke, zeca, divlje guske, liske… odnosno za našu najpoznatiju divljač.
Mi ćemo se držati jarebica, koje se mogu pržiti, peći u pećnici ili na ražnju. Dobro idu uz slaninu, limun, krumpir, bundevu, luk… znači pravo jesensko jelo. Jarebice se, baš kao i prepelice, peku u cijelom komadu, tako da im se noge pričvrste na donjem dijelu tijela a krila na leđa. Najukusnije su u sezoni a ona počinje u kolovozu i traje do prosinca.
Danas ćemo isprobati recept u kojem se jarebica peče omotana s domaćom slaninom, a dio je klasičnog jesenskog jestvenika “Dalmatinske kuhinje”.

RUČAK:
Špageti sa sirom i pirjanim bravljim butom
Punjene tikvice
Narodni biskvit s kremom

VEČERA:
Jarebice pečene sa slaninom
Mješana salata
Grožđe

Pečene jarebice sa slaninom

profimedia-0528890151
Profimedia 

Sastojci (za 4):
4 manje jarebice, očišćene
8 komada domaće slanine
4 žlice ulja
Sol
Papar
Sok jednog limuna

Priprema:
Očišćenim jarebicama noge pričvrstiti na donjem dijelu tijela a krila na leđa. Omotati svaku jarebicu sa jednim ili dva komada slanine. U posudu za pečenje staviti 4 žlice ulja te poslagati jarebice. Treba ih peći oko 35 minuta, dok ne dobiju lijepu boju, odnosno dok ne budu dobro pečene. Pečene jarebice razrezati na 4 dijela, politi se sokom od pečenja, sokom limuna te posoliti i popapriti. Odličnu idu uz pečenu bundevu, krumpir, batat i salate, primjerice uz salatu sa kvinojom.