Granola pločice mnogima su omiljena užina pa čak i najdraži izbor jela za početak dana, jer donose prijeko potrebnu energiju, smanjuju osjećaj gladi i omogućuju neophodne nutrijente. Ove pločice od zobenih pahuljica, sjemenki i suhog voća podrijetlo vuku iz Sjeverne Amerike, gdje su nastale kao svjevrsna kruta varijanta zobene kaše. Mnogi ljudi pločice granole smatraju prikladnim i zdravim zalogajem te uživaju u njihovom okusu i svestranosti. Zašto i ne bi kad pločice granole mogu biti dobar izvor vlakana i proteina koji pomažu u suzbijanju gladi između obroka.
Međutim,treba znati da neke sadrže isto toliko šećera, ugljikohidrata i kalorija pa čak i bombone, pogotovo kad je riječ o kupovnim pločicama.

profimedia-0516808881
Profimedia 

Krenimo s pozitivnim stranama. Većina pločica granole ima oko 100-300 kalorija, 1-10 grama proteina i 1-7 grama vlakana u jednoj porciji.

Mnogi također sadrže mikronutrijente, uključujući vitamin B, kalcij, magnezij i željezo, koji se ili nalaze u sastojcima ili se dodaju tijekom proizvodnje.
Osim toga, granola pločice koje sadrže zdrave sastojke poput zobi, orašastih plodova, sjemenki i sušenog voća mogu biti blagotvoran dodatak svakoj prehrani.
Konkretno, zob je izvrstan izvor beta-glukana, vrste vlakana koja može pomoći u smanjenju razine ukupnog i LDL (lošeg) kolesterola dok orašasti plodovi, sjemenke i sušeno voće imaju koristi za kontrolu šećera u krvi i zdravlje srca.

No, tu su i negative strane. Naime, iako se granola pločice često i reklamiraju kao zdravi zalogaj, mnoge, pogotovo one kupovne, pune su dodanog šećera, kalorija i umjetnih sastojaka. Takve granola pločice su često visoko obrađene i sadrže dodani šećer, umjetna sladila i šećerne alkohole, što može negativno utjecati na zdravlje, prvenstveno na probavu, na korisne crijevne bakterije, te se može povećati rizik za dijabetes.

Dakle, kako biti siguran da su granola pločice koje jedemo dobre za nas? Tako što ćemo ih napraviti sami, kod kuće, zar ne? A evo i recept u nastavku:

profimedia-0348589665
Profimedia 

U velikoj zdjeli pomiješajte sljedeće sastojke: 

312 grama zobi
200 grama orašastih plodova (bademi, orasi, pekani, pistacije, itd.)
220 grama pakiranih datulja
65–130 grama maslaca od orašastih plodova
60 ml javorovog sirupa ili meda (opcionalno)
Suho voće, kokosove pahuljice ili komadiće čokolade

(Obavezno usitnite datulje u procesoru hrane oko jednu minutu i zagrijte maslac od orašastih plodova i javorov sirup ili med u loncu prije nego što ih dodate u smjesu)

Kad ste pomiješali sastojke, dodajte smjesu u obloženu posudu za pečenje ili tepsiju i ostavite da se stegne u zamrzivaču 20-25 minuta. Zatim narežite, poslužite i uživajte.