Ako ste gurman, a ako ovo čitate onda sigurno jeste, vjerujemo da ste u životu probali a možda i napravili gazpacho. Riječ je o hladnoj juhi, s juga Španjolske i Portugala, koja je već stoljećima popularna namirnica u kućanstvima iz cijelog svijeta. Najčešće se pravi od rajčice, zelene paprike, krastavaca, češnjaka, kruha, octa i maslinovog ulja a ponekad se dodaje i paprika ili kim. Može se koristiti i drugo sirovo povrće i voće pa tako možemo raditi gazpacho s avokadom, peršinom, lubenicama kao i s različitim vrstama mesnog temeljca.

profimedia-0291592659
Profimedia 

Ukratko, ova juha je jako zanimljiva a upravo danas, 6. prosinca, obilježava se svjetski dan gazpacha! U to ime pisat ćemo malo o ovom jelu te isprobati jedan zanimljivi recept za gazpacho koji potpisuje Gordon Ramsay.

Krenimo prvo od imena - neki kažu da je ime gazpacho nastalo od riječi Caspa, što na latinskom znači komadići, a odnosi se na dijelove kruha koje miješaju u ovu čuvenu juhu. Podrijetlo vuče još iz Rimskog Carstva, kad su vojnici na svoja putovanja sa sobom nosili komade ustajalog kruha, češnjaka i maslinovog ulja. Te bi sastojke pretvarali u pastu u improviziranom mužaru kako bi iz nje mogli dobiti juhu. Legenda kaže i da su na gazpacho utjecali i Mauri iz sjeverne Afrike, pa čak i stari Grci.

Jelo je postalo popularno u Andaluziji gdje su počeli praviti nekoliko varijanti dodajući svježe povrće izvornom receptu. Moderni kuhari zamijenili su osnovne namirnice poput kruha i rajčice s raznim drugim sastojcima pa u nastavku možete naći različite vrste gazpacha poznate u današnjoj gastronomiji.

AJO BLANCO – pravi se s češnjakom, kruhom, bademima, octom, maslinovim uljem i grožđem. Nastao je u Maroku.

Ajo Blanco
Profimedia Ajo Blanco

ARJAMOLHO – portugalska sorta gazpacha koja se poslužuje sa sardinama na žaru.

COJONDONGO  - vrlo gusta juha, iako bi je većina ljudi nazvala salatom. Cojodongo se pravi od češnjaka, peršina, rajčice i zelene paprike.

SALMOREJO  – uključuje rajčicu, kruh, maslinovo ulje i češnjak ali i tvrdo kuhano jaje ili iberijsku šunku.

Salmorejo
Profimedia Salmorejo

ARRANQUE ROTENO - podsjeća na Salmorejo, ali je gušće, više se koristi kao dip.

GAZPACHO MANCHEGO – popularan u jugozapadnim i središnjim dijelovima Španjolske, to je gulaš od mesa i poslužuje se topao. Recepti uključuju korištenje mesa divljači, kao što je kunić ili perad, zatim se dodaju gljive, češnjak, somun i rajčica.

I mi smo već pisali o gazpachu, predstavili smo vam caprese gazpacho kao i najbolji ljetni gazpacho a danas ćemo predstaviti recept za gazpacho koji potpisuje Gordon Ramsay.

profimedia-0298680404
Profimedia 

Sastojci: 

1 krastavac, oguljen i nasjeckan
1 crvena paprika očišćena od sjemenki i nasjeckana
1 zelena paprika, očišćena od sjemenki i nasjeckana
1 kg zrelih rajčica šljivarica, očišćenih od jezgre i nasjeckanih
2 režnja češnjaka, oguljena i zgnječena
2 mlada luka, sitno nasjeckana
75 g starog, hrskavog bijelog kruha, nasjeckanog
2-2½ žlice sherry octa, po želji
Za tost:
8 tankih kriški bijelog kruha
Maslinovo ulje

Priprema:

Stavite krastavac, papriku, rajčicu, češnjak i mladi luk u veliku zdjelu. Dodajte kruh i dobro začinite solju i paprom. Dodajte sherry ocat i par žlica maslinovog ulja i promiješajte rukama, pritišćući da se iscijede sok. Pokrijte i ohladite. Ostavite da se marinira najmanje 30 minuta ili preko noći.
Stavite mješavinu povrća u blender i umutite dok ne postane glatka. Provjerite konzistenciju. Ako je još uvijek prilično gusto i nije jako bogato, dodajte još malo maslinovog ulja dok ne dobijete željenu konzistenciju. Kušajte i po potrebi prilagodite začine. Možda će vam trebati malo više octa. Pokrijte i ponovno ohladite, dok se stvarno ne ohladi i ne budete spremni za posluživanje.
U međuvremenu napravite tost - kriške kruha obilno premažite maslinovim uljem. Stavite veliku tavu na srednju vatru. Kad je vruća, dodajte kruh i tostirajte ga s obje strane dok ne porumeni i ne postane hrskav. Ocijedite na kuhinjskom papiru, pa začinite s malo soli i papra.
Za posluživanje, promiješajte gazpacho i ponovno kušajte jer su se okusi možda promijenili s obzirom da je juha sada vrlo hladna. Po potrebi prilagodite začine, a zatim poslužite juhu, pospite je s nasjeckanim bosiljkom, prelijte s malo maslinovog ulja i uz nju stavite tost.