Nije lako biti kelj pupčar, tj. popularna prokulica, povrće koje mnogi izbjegavaju kako zbog mirisa pri kuhanju tako i zbog često gorkog okusa. A prokulice zaslužuju da se u njima uživa, jer ih se opisuje kao jedno od najzdravijeg povrća na svijetu, odličan izvor vitamina A, B, C, E i K, bogato mineralima, omega-3 masnim kiselinama, bjelančevinama, vlaknima... Prokulice su razlog za pripremu brojnih odličnih jela, ali kako bi otkrili koliko je ovo povrće ukusno važno je ponoviti kako se ispravno priprema.
1. Za početak, prije termičke obrade, važno je očistiti prokulice od tvrdih dijelova te ukloniti im vanjske listiće. Operite ih te one veće prerežite na pola. Važno je da vaše prokulice budu podjednako velike kako bi se podjedano skuhale.

2. I dok sve više recepata poziva da prokulice pripremite pečenjem, za one koji su skloniji kuhanima podsjećamo da je važno ne prekuhati ih jer tada se njihov slatkasti okus mijenja i gorčasti što kvari okus ovog odličnog povrća. Kuhajte ih na pari ili u slanoj vodi, i to tako da ih stavite u hladnu vodu te od trenutka vrenja kuhate do 15 minuta. Isto vrijeme kuhanja vrijedi i za kuhanje prokulica u varivu.

3. Odličan je savjet kuhanje u vodi zamijeniti pirjanjem jer ćete tako zasigurno izbjeći problem prekuhavanja. Dovoljno je u tavu dodati maslac ili ulje te na laganoj vatri oko 10 minuta pirjati ovo povrće koje na kraju začinite po želji.

4. Ukoliko ih ipak kuhate dobar je savjet kako sačuvati zelenu boju – kuhane prokulice ocijedite te prebacite u ledenu vodu kako bi zaustavili proces kuhanja te sačuvali kako boju tako i okus.

5. Prokulice su možda i najukusnije kada ih se priprema pečenjem, na tavi ali i u pećnici. Tako prokulice postaju hrskave izvana a dovoljno meke iznutra. Vrijeme pečenja ovisi o receptu i dodanim sastojcima ali i o tome jeste li unaprijed blaširali prokulice. Uglavnom vrijedi pravilo da se prokulice peku na 200 stupnjeva 15 do 25 minuta začinjene maslinovim uljem.

Za kraj ne zaboravite začiniti. Od soli i papara, do parmezana ali i snažnijih začina. Za kraj donosimo i recept.

Zapečene prokulice sa sirom

prokulice
Profimedia 

Sastojci:
400 g prokulica
200 g mekšeg sira
maslac ili ulje
po želji malo nasjecakne slanine
sol, papar

Priprema:
Prokulice očistite, krakto blanširajte u slanoj vodi. Ocijeđene prebacite u posudu za pečenje koju ste nauljili ili premazali maslacem. Začinite sa soli i paprom, po želji dodajte malo nasjeckane slanine koju ste unaprijed popržili na tavi. Sir naribajte te dodajte preko prokulica, pecite u pećnici na 200 stupnjeva sve dok se sir ne rastopi i poprimi zlatnu boju. Poslužite kao samostalni obrok ili odličan prilog.