Jeste li znati da je danas nacionalni dan maslaca od kikirikija? Ova popularna poslastica jede se diljem svijeta, a zašto i ne bi kad je jako ukusna, jednostavna za napraviti a i prilično zdrava. To je pasta ili namaz od mljevenog, suho pečenog kikirikija a možete ga koristiti na razne načine - mazati ga na tost za doručak ili međuobrok, preliti njime svoje omiljeno voće (primjerice banane), ubaciti ga u smoothie ili ga umiješati u jutarnju zobenu kašu da biste dobili potrebne proteine. A da ne spominjemo da od njega možete raditi i kolačiće

profimedia-0443967436.jpg
Profimedia 

Recimo par riječi i o njegovim nutritivnim vrijednostima: 100 grama maslaca ima 623 kalorije, sadrži 49,2 g masti od toga zasićenih 6,8 g; ugljikohidrata ima16,1 g od čega su šećeri 4,0 g a sadrži i 8.5 g dijetalnih vlakana, 25.8 g proteina te 0.4 g soli. Kikiriki, a samim tim i maslac, sadrži čitav niz vitamina i minerala, ali neki koji si vrijedni spomena su kalij, fosfor, magnezij, cink i vitamin B6. Ukratko, konzumirajući maslac od kikirikija, dobit ćete potrebnu energiju, nužne zdrave masti i biljne proteine te brzi osjećaj sitosti.

profimedia-0592536179.jpg
Profimedia 

A kako je nastao maslac od kikirikija? Postoje dokazi da su Inke bili prvi koji su mljeli kikiriki kako bi napravili maslac od kikirikija. No, što se tiče popularizacije ovog namaza, teško je reći tko je točno zaslužan za to. Jedni kažu da je riječ o ženi, Rose Davis, koja je počela izrađivati maslac od kikirikija već 1840-ih godina dok neki misle da zasluge trebaju ići Marcellu Gilmore Edsonu, kanadskom kemičaru koji je 1884. podnio i dobio prvi patent u Sjedinjenim Američkim Državama za ono što je nazvao "bombonima od kikirikija". Međutim, nije bilo naznaka da je Edson napravio ili prodao maslac od kikirikija kao komercijalni proizvod…Ipak, najviše se ide u smjeru dr. Johna Harveya Kellogga (znamo ga po žitaricama) koji je, smatra se, izumio verziju maslaca od kikirikija 1895. Vjeruje se da je taj liječnik iz St. Louisa razvio namaz kao zamjenu za proteine ​​za svoje starije pacijente koji su imali slabe zube i nisu mogli žvakati meso.

profimedia-0592536566.jpg
Profimedia 

Maslac od kikirikija prvi je put predstavljen na svjetskoj izložbi u St. Louisu 1904. godine a nakon toga kikiriki i maslac od kikirikija postali su sastavni dio obroka Oružanih snaga u Prvom i Drugom svjetskom ratu. Vjeruje se da je američka vojska popularizirala sendvič s maslacem od kikirikija tijekom manevara u Drugom svjetskom ratu.

Danas maslac od kikirikija čini otprilike polovicu jestivog korištenja kikirikija u SAD-u – što predstavlja 850 milijuna dolara u maloprodaji svake godine. Popularan je namaz za sendviče, za djecu i odrasle, jer je i hranjiv i ekonomičan. U ostatku svijeta najpopularniji je u Kanadi i Nizozemskoj a zanimljivo je napomenuti da je u ožujku 2020., tijekom početka pandemije virusa COVID-19 maloprodaja maslaca od kikirikija u Sjedinjenim Državama porasla je za 75% u odnosu na razinu iz ožujka 2019.

profimedia-0622913146.jpg
Profimedia 

I kod nas je jako popularan, a ako ga do sad kojim slučajem niste imali priliku jesti ili pak napraviti sami, u nastavku donosimo vrlo jednostavan i brz recept pa uz njega proslavite dan maslaca od kikirikija!

Sastojci:

2 šalice suhog pečenog kikirikija
1-2 žlice meda ili šećera
dodatna sol po ukusu

Priprema:

Stavite kikiriki u procesor hrane. Uključite i pustite da radi 4-5 minuta. Tijekom tog vremena vidjet ćete kako kikiriki prelazi u fazama od mrvica do suhe kuglice do glatkog i kremastog "tekućeg" maslaca od kikirikija. Umiješajte med i bilo kakvu dodatnu sol, ako želite. Čuvajte ga u hladnjaku.