Špinat je kroz cijelu godinu dostupna namirnica koju je moguće kupiti zamrznutu, ali posebno je zadovoljstvo pripremiti jela sa svježim, mladim špinatom. Osvježavajuć je, blagog okusa i vrlo zdrav, u mladom izdanju obiluje željezom, beta karotenom, folnom kiselinom, kalcijem i vitaminom C. Priprema špinata je jednostavna, dovoljno je kratko ga prokuhati u ključaloj slanoj vodi, ali i koristiti svježeg kao dodatak zimskim salatama. Od začina, osim soli voli i papar te muškatni oraščić, a luk i češnjak njegov okus čine konkretnijim. Vrhnje će ga učiniti fino kremastim. Može se, dakako, jesti i sirov na salatu, u smoothijima ili kao pesto, ali odličan je i u juhama, s tjesteninom (posebno je ukusan u lazanjama), rižom, lososom te s mlječnim proizvodima i jajima. Donosimo 3 odlična recepta uz koja cijeli jelovnik možete pripremiti upravo na svježem špinatu.
Juha od mladog špinata
Sastojci:
1 kg mladog špinata
1 luk
4 režnja češnjaka
sol
papar
1 l povrtnog temeljca
200 ml kiselog vrhnja
2 žlice maslaca
Priprema: špinat operite, protresite i narežite. Luk i češnjak sitno nasjeckajte. Zagrijte maslac pa lagano propirjajte luk i češnjak, te špinat tako da povene. Ulijte temeljac i vrhnje, kratko zagrijte i zatim izmiksajte štapnim mikserom. Po potrebi dodatno posolite i popaprite.
Punjeno tijesto sa zelenim nadjevom
Sastojci:
2 paketića lisnatog tijesta
200 g mladog špinata
1 luk
1 režanj češnjaka
2 žlice maslinova ulja
mljevena čili papričica
150 g graška
Priprema: špinat operite i protresite. Luk i češnjak sitno nasjeckajte pa ih lagano propirjajte na ulju. Začinite s malo čilija u prahu, dodajte grašak te malo vode. Pirjajte dok grašak ne omekša, a malo prije kraja dodajte špinat. Razvaljajte tijesto i izrežite krugove. U sredinu svakog stavite malo nadjeva, preklopite i pritisnite rubove. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Stavite punjeno tijesto na lim obložen papirom za pečenje i pecite 15-17 minuta.
Pita od sira i špinata
Sastojci:
300 g špinata
400 g svježeg sira
100 g feta sira
2 jaja
3 žlice parmezana
2 češnja češnjaka
Kore za savijače
4 žlice maslaca
Sol, papar
Priprema: u posudi pomiejšajte svježi sir, feta sir, jaja, svježi špinat, ribani parmezan, sitno sjeckani ili protisnuti češnjak, sol i papar. Po potrebi dodajte malo soli jer je smejsa slana i dodatkom feta sira. Svaku koru za savijače premažite otopljenim maslacem. Na premazanu koru dodajte drugu koru, ali tako da se rubovi ne preklapaju. Ponovite to sa ukupno 6 kora. Kore stavite u okrugli kalup za pečenje koji ste obložili s papirom za pečenje. Pripremljenu smjesu dodajte u sredinu kora te sav višak tijesta od kora presavite prema sredini pite. Sve premažite s malo maslaca, poslite s malo soli. Po želji dodajte malo sezama te pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 15 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju. Poslužite toplo uz zelenu salatu.