Natječaj 'Kuhaj kao chef' je iza nas, a imena kandidata već su objavljena. Izabrana su četiri kandidata koji će se predstaviti u travnju (od 7. do 10, travnja) na gastro događaju sezone, četverodnevnom eventu Food Market by Story Gourmet u Hali Zagreb,na adresi Slavonska avenija 3 b,te će kuhati s chefovima iz poznatih zagrebačkih restorana. Duje Prlj usavršavat će se u restoranu Lari & Penati, Maja Šipek u RougeMarinu, Luka Džaja u El Toru, a Krešimir Bonačić-Krešić u slastičarnici Magnolia. Pobjednika ovog natječaja izabrat ćete upravo vi, ali tek kada kušate ono što će vam kandidati pripremiti.

Jedan od kandidata je i Duje Prlj koji nam je u razgovoru otkrio zašto je za svoje usavršavanje odabrao baš restoran Lari & Penati. "Lari i Penati svojim pristupom bistroa odražava ono što najviše cijenim u kulinarstvu - iskorištavanje sezonskih namirnica te konstantno promišljanje o meniju i načinima izvedbe. Pioniri su takvog pristupa u Hrvatskoj pa jedva čekam početi", rekao nam je Duje koji nam je u intervjuu je otkrio i koji chef mu je uzor i zašto, koja mu je kuhinja omiljena, vidi li sebe kao profesionalnog kuhara te kakvi su mu planovi za budućnost vezani uz kulinarstvo.

Duje Prlj predstavit će se na gastro događaju sezone  (4).jpg
Dražen Kokorić "Moje omiljeno jelo još nije skuhano", otkriva Duje Prlj

Koja je vaša omiljena kuhinja?
Hrvatska kuhinja, ali realno ne preferiram nijednu nego mi je važno da je sezonski i da nije previše spicy.

Koji chef vam je uzor?
Ako baš moram izabrati, onda su to Heston Blumenthal, Grant Achatz ili Ferran Adrià jer svojim razmišljanjem o hrani pomiču granice kulinarstva na dosad neviđene razine.
Jeste li slatki ili slani tip?
Uvijek slano. Slatko nastojim izbjegavati jer se ne mogu zaustaviti na jednom komadu.
Koje je vaše omiljeno jelo?
Još nije skuhano. Uživam u sporo kuhanim mesnim jelima ili kratko obrađenim ribljim.

Duje Prlj predstavit će se na gastro događaju sezone  (2).jpg
Dražen Kokorić "Rado bih probao meso medvjeda, čujem da su šape izniman specijalitet", govori Duje Prlj

Kuhanje vam je gušt, može li postati i posao?
Mislim da se kuhanjem ne bih mogao baviti profesionalno, ali postoji više načina kako se to znanje može iskoristiti. Naime, cijeli proces - od sadnje namirnice do tanjura - sastoji se od puno koraka. Kuhanje je završni korak koji sjedinjuje sve prijašnje, a svi prijašnji postoje zbog kuhanja.
Kakvi su vam planovi za budućnost vezani uz kulinarstvo?
U svom sadašnjem poslu iznimno puno koristim znanje o kulinarstvu pa ću uz ovo iskustvo to podignuti na novu razinu. Svakako je u prvom planu prenošenje znanja i ljubavi prema kulinarstvu na druge.
Koje namirnice, jela niste nikada probali, a voljeli biste?
Meso medvjeda, čujem da su šape izniman specijalitet.

kandidat Duje Prlj usavršavat će se u restoranu Lari & Penati (2).jpg
Dražen Kokorić "Cijeli proces - od sadnje namirnica do tanjura - sastoji se od puno koraka. Kuhanje je završni korak koji sjedinjuje sve prijašnje", opisuje Duje Prlj

Koji svjetski restoran želite posjetiti?
Alineu.
Od koga ste naučili kuhati?
Većinom sam, iako često pokušavam replicirati jela koja je baka pravila u mojoj mladosti. Lignje sa slanutkom i blitvom, španske tice, bubanići... To su okusi koji me vraćaju u prošlost.
Gdje pronalazite inspiraciju za jela koja kuhate?
Većinom online ili iz vlastitog iskustva. Često idem u restorane pa ako vidim neku zanimljivu tehniku ili namirnicu, uvijek pokušavam to replicirati ili odraditi na svoj način.

Duje Prlj predstavit će se na gastro događaju sezone  (3).jpg
Dražen Kokorić "StoryGourmet uvijek sadrži dobre priče i izvrstan je izvor inspiracije", govori Duje Prlj

Pratite li StoryGourmet, jedini gastro magazin koji stvaraju chefovi? Je li on dobar izvor inspiracije?
Naravno, i na društvenim mrežama i u tiskanom izdanju. Uvijek sadrži dobre priče i izvrstan je izvor inspiracije.
Do gastro događaja sezone ostalo je još jako malo, a do tada nas pratite, kuhajte i uživajte svim osjetilima u hrani.

Više o gastro eventu Food Market by Story Gourmet, potražite OVDJE.

Food Market by Story Gourmet
Story 

Projekt donosimo u suradnji s Vina Laguna, Vina Belje, Ol Istria, Braun, Kenwood, Ledo, Barcaffe.