Danas, 3. veljače, nacionalni je dan torte od mrkve, slastice koja sadrži mrkvu umiješanu u tijesto. Većina modernih recepata uključuje i glazuru od bijelog krem sira a ponekad se u tijesto dodaju orašasti plodovi poput oraha ili pekana, kao i začini poput cimeta i đumbira.
Iako ovo možda nije prva torta koja će vam pasti na pamet kad se zaželite slatkog, ipak se sve češće radi, pogotovo kad smo željni neke zdravije slastice. Naime, ova torta ne sadrži toliko šećera jer ga nadoknađuje prirodna slatkoća mrkve. Vjerojatno je to i razlog zašto je ova slastica uopće i nastala - mnogi povjesničari hrane vjeruju da kolač od mrkve potječe od pudinga od mrkve koje su jeli Europljani u srednjem vijeku, kada su šećer i zaslađivači bili skupi i mnogi su ljudi koristili mrkvu kao zamjenu za šećer.

profimedia-0152563833.jpg
Profimedia 

Uostalom, mrkva je i jako zdrava namirnica, bogata je beta karotenom, spojem koji mrkvi daje narančastu nijansu, a koji se u našem tijelu pretvara u vitamin A. Vitamin A je pak najpoznatiji po svojoj ulozi u očuvanju zdravlja očiju i dobrog vida kao i u zaštiti zdrave kože. Osim toga, mrkva je zbog vlakana odlična za našu probavu, dobra je za srce jer obiluje kalijem koji je važan za zdravlje srca i krvnih žila a ima i minimalan utjecaj na glukozu u krvi, dakle dobra je za dijabetičare. Mrkvu jedemo na razne načine ali torta od nje je svakako jedan od slađih. U nastavku donosimo recept za tortu od mrkve koji uključuje i krem sir, začine te pekane.

profimedia-0274723375.jpg
Profimedia 

Sastojci:

4 jaja
1 ¼ šalice biljnog ulja
2 šalice bijelog šećera
2 žličice ekstrakta vanilije
2 šalice višenamjenskog brašna
2 žličice sode bikarbone
2 žličice praška za pecivo
½ žličice soli
2 žličice mljevenog cimeta
3 šalice naribane mrkve
1 šalica nasjeckanih pekana

Glazura:

½ šalice maslaca, omekšanog
20 dkg krem sira, omekšanog
4 šalice šećera u prahu
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
1 šalica nasjeckanih pekana

profimedia-0395074229.jpg
Profimedia 

Priprema:

Prvo zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva C te namastite i pobrašnite pleh za pečenje. Potom u velikoj zdjeli umutite jaja, ulje, šećer i 2 žličice vanilije. Umiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol i cimet. Umiješajte mrkvu a potom i pekane. Ulijte u pripremljenu tepsiju.
Pecite u zagrijanoj pećnici 40 do 50 minuta, odnosno dok čačkalica ubodena u središte torte ne izađe suha. Ostavite da se hladi 10 minuta, a zatim izvadite iz pleha na rešetku i potpuno ohladite.
Dok se torta hladi, napravite glazuru: u srednjoj zdjeli pomiješajte maslac, krem sir, šećer u prahu i 1 žličicu vanilije. Tucite dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Umiješajte nasjeckane pekane. Dobivenom glazurom premažite ohlađenu tortu i poslužite.