Riža je prilično zastupljena u zimskom jestveniku u “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice. Od nje se rade rižota, njome se puni meso ili ju se stavlja u juhu. Nalazimo tako recepte za rižot s jeguljom, rižot od raka pa i rižot s jarebicom. Rižom se puni govedina, dodaju joj se svježe kobasice te obogaćuje juhu od rajčica. U posnom dijelu jestvenika rižot je, naravno, od povrća ili morskih plodova a među receptima je i jedan starinski, točnije ‘starinski bokeljski’ odnosno ‘rižot od mušulja’.

Općenito su školjke, kako piše u “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice vrlo dobre za jelo, osobito preko zime i u rano proljeće. Pripremaju se kamenice, dagnje od kojih se najčešće radi brudet ili buzara, kunjke (mušule) koje se peku ili idu u rižot, prilipak (lupari) koji mogu u brudet i u rižot isto kao i kućice, te prstaci koji su u vrijeme pisanja kuharice bili dozvoljeni za lov i jelo.
Danas ćemo predstaviti recept po uzoru na onaj iz zimskog jestvenika “Dalmatinske kuhinje” čiji primjer donosimo u nastavku.

RUČAK:
Rižot starinski od mušulja
Brudet od jegulja
Prženi oslić
Salata kuhana miješana

VEČERA:
Blitva s rajčicama
Kajgana
Jabuke

Rižot od mušulja

Sastojci:
1/4 l ulja
1 luk
sok od rajčice
pola čaše bijelog vina
riža
mušule (kunjke)
Sol i papar po želji

Priprema:
Zažutiti luk na ulju te dodati sok od rajčice i pola čaše vina. Pustiti da procura te u to ubaciti 40 dkg riže. U međuvremenu, na vatru staviti posudu sa mušulama i pokriti je krpom te vodu koju puste prilikom otvaranja koristiti za dolijevanje rižota. Na pola kuhanja rižota u njega ubaciti sad već otvorene školjke te začiniti po želji.