Iako ga se može naći tijekom svih godišnjih doba, kelj - zvijezda naše današnje rubrike - spada u zimsko povrće, te je kao takav najukusniji i najbogatiji nutrijentima zimi. Kelj se često naziva “kraljem kalcija”, a i bogat je izvor vitamina A i vitamina C, željeza, luteina te prehrambenih vlakana. Ne čudi stoga što je kelj prilično zastupljen u zimskom jestveniku u “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice. Nalazimo tako recepte za pohani i kuhani kelj, zatim kelj sa sokom od ribe te kao važan sastojak gustih, hranjivih variva i juha.

profimedia-0608826193.jpg
Profimedia 

Kelj je lisnato povrće koje spada u porodicu kupusnjača. Otkriven je u Belgiji još u 18. stoljeću, da bi se potom proširio Europom i svijetom. Danas je popularan i u Americi i na Mediteranu, a u Škotskoj, gdje se jede jako puno kelja, kad vas pozovu na večeru, često kažu - dođi na kelj, pa šta god bilo na meniju.
Ima više vrsta kelja a ona koju nalazimo i najčešće jedemo kod nas zove se savojski kupus, odnosno Brassica oleracea var. sabauda). To je svojevremeno bila divlja biljka koje je kultivirana u 19. stoljeću. Tu su još i kelja su glavati kelj, kelj pupčar, lisnati i kovrčavi kelj te raštika. Kelj je jako hranjivo povrće, niskokaloričan je i bogat vlaknima. Prepun je hranjivih tvari, vitamina, magnezija, omega 3 kiseline i folne kiseline pa je zato jako dobar izbor tijekom zime. Naime, kelj jača imunitet, kontrolira upalne procese u tijelu, održava zdravlje krvožilnog sustava, poboljšava probavu, jača kosti a ne treba zanemariti ni njegov utjecaj na zdravlje i ljepotu kože, kose i noktiju.

profimedia-0328836559.jpg
Profimedia 

Kelj se može pripremati na razne načine, može se kuhati u vodi ili na pari, pirjati, puniti nadjevom ili pržiti. Može se poslužiti i kao toplo predjelo, prilog, juhu ili glavno jelo. U natavku donosimo recept za kelj sa sokom od ribe, po uzoru na recept iz “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice.

Sastojci:
Glavica kelja
1 kg sitne riba za brudet
ulje
češnjak
luk
peršin
sol i papar
rajčica

Priprema:
Prvo napravite brudet od ribe - na ulju zapržiti luk, dodati ribu, češnjak, peršin, sol i papar. Ubaciti malo narezanih rajčica ili pelata, doliti vode da riba bude pokrivena te pustiti da prokuha. Onda po želji dodati malo octa te pustiti da kuha još sat i pol na laganoj vatri, bez miješanja. Pred kraj kuhanja brudeta, skuhati kelj - prvo ga očistiti a onda skuhati u kipućoj vodi. Dobro ga ocijediti i onda ga preliti sokom iz brudeta te tako poslužiti uz ribu.