Suhe smokve dobro su poznata zimska slastica u dalmatinskim domovima (a i šire) pa ne čudi što se u zimskom jestveniku “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice, nalaze i recepti za torte s ovom ukusnom voćkom.
Zapravo, suhe smokve predstavljaju najbolje od sušenog voća jer su slatkog okusa, kremaste su teksture te su vrlo iskoristive u raznim desertima, sokovima ali i kao grickalice uz, primjerice, neke orašaste plodove. Slažu se dobro i sa slanim zalogajima, primjerice odlično idu uz sir. Također, suhe smokve su odlične za probavu jer su bogate vlaknima, uz to su i odličan izvor željeza, kalcija, kalija i vitamina B te antioksidansa. Doduše, imaju i puno kalorija, puno više nego što ih imaju svježe smokve - u sto grama suhih smokava ima čak 249 kalorija. Ipak, ako ih jedemo umjereno, mogu nam poslužiti kao dobar izvor energije, nužan tijekom hladnih zimskih dana.

profimedia-0335633167.jpg
Profimedia 

U “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović Radice možemo naći recepte koji uključuju suhe smokve, a pogotovo recepte za slastice. Danas ćemo predstaviti recept po uzoru na onaj iz spomenute kuharice u kojem su suhe smokve kombinirane s orasima te prošekom. Priprema nije komplicirana a rezultat je ukusna, tradicionalna torta kojom su se sladile naše bake. Uživajte!

Sastojci:

8 jaja
8 dkg šećera u prahu
8 žlica mljevenih oraha ili badema
8 žlica mljevenih suhih smokava
1 žlica naribane čokolade
3 žlice mrvica namočenih u prošeku
šećer u prahu za ukras
par svježih ili suhih smokvi za ukras

profimedia-0280489628.jpg
Profimedia 

Priprema:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka; bjelanjke ostavite sa strane a žumanjke pomiješajte s šećerom, orasima ili bademima, čokoladom, mrvicama i suhim smokvama. Nakon što ste dobro izmiješali, dodajte smjesi i tučeni snijeg od bjelanjaka te dobivenu smjesu stavite u kalup za tortu i pecite 45 minuta u pećnici. Kad je torta gotova, pospite je obilno šećerom u prahu i ukrasite po želji. Možete je i premazati nekim pekmezom ili čak i čokoladnom kremom. Mogućnosti su razne!