Danas pišemo o jelu koje se zove gyudon, jelo koje dolazi iz japanske kuhinje a koje se sastoji od začinjene govedine na podlozi od riže. Ovo skromno jelo je i jeftino i jednostavno za pripremu, ali je i dalje divno i prepuno nevjerojatnih okusa. Uobičajeni dodaci uključuju miso juhu i salatu.

Gyudon je svojevrsni comfort food za Japance. Može se brzo pripremiti i ima hranjive sastojke poput govedine, luka, riže, a ponekad i jaja. Naime, u Japanu se gyudon ponekad poslužuje sa sirovim žumanjkom ili onsen tamagom (poširano jaje) u središtu mješavine mesa i luka. Kako se sirova jaja kod nas baš i ne preporučuju, poširano ili pečeno jaje je ipak bolje rješenje.

profimedia-0357151443.jpg
Profimedia 

Za pripremu ovog jela treba vam manje od pola sata stoga je odlično rješenje za brzi obrok!
Sastojci:

1 1/3 šalice dashi temeljca (možete ga nabaviti u dućanima azijske kuhinje)
5 žlica sojinog umaka
2 žlice šećera
3 žlice mirina (japansko slatko vino od riže)
1 žličica sakea
1 srednji luk, tanko narezan
Pola kg govedine, tanko narezane na komadiće
4 šalice japanske riže na pari
Benishoga, ili ukiseljeni crveni đumbir, za ukras po želji

Priprema:
Prvo u veliku tavu stavite dashi, soja sos, šećer, mirin i sake i zakuhajte na srednjoj vatri. Dodajte kriške luka i pirjajte nekoliko minuta ili dok ne omekša. Sad dodajte govedinu u tavu i pirjajte nekoliko minuta dok ne bude kuhana.
Poslužite vruću rižu kuhanu na pari u pojedinačne duboke zdjele za rižu. Na rižu stavite kuhanu govedinu. Odozgo po želji dodajte malo ukiseljenog đumbira te po želji i jaje. Prijatno!