Salata od ribane mrkve i cikle nije neka novost u našoj kuhinji. Riječ je o itekako poželjnom prilogu - i cikla i mrkva su zdrave namirnice koje je dobro redovno konzumirati, posebno sirove. Ipak, nisu svi ljubitelji zemljanog okusa cikle i mrkve, no to ne znači da se ne možete poigrati sa začinima i obogatiti ovu salatu. Stoga danas donosimo recept za marokansku verziju salate od ribane cikle i mrkve. Ova verzija je aromatizirana, začinjena je s grožđicama, kimom, cimetom i paprikom a poseban je dodatak umak napravljen od meda i limuna. Za ovu salatu treba vam 15 minuta i odličan je prilog uz piletinu, puretinu ili janjetinu.
Cijeli recept provjerite u nastavku i uživajte u punoći okusa.

Sastojci:
3 naribane mrkve
1 naribana cikla
1/2 šalice grožđica
1/2 žličice paprike (slatke, ne ljute)
1/4 žličice mljevenog kima
1/4 žličice cimeta
Sol i papar
2 žlice limunovog soka
2 žličice meda
2 žlice narezanih listova svježe mente

profimedia-0627740442.jpg
Profimedia 

Priprema:

Stavite naribanu mrkvu u zdjelu za posluživanje srednje veličine. Naribanu ciklu stavite u cjediljku i kratko isperite hladnom vodom. Time ćete isprati malo viška soka od cikle koji bi inače cijelu salatu obojio u crveno. Osušite papirnatim ručnikom. Ciklu zatim dodajte u zdjelu s mrkvom, dodajte grožđice i promiješajte da se lagano sjedini.
Sad napravite preljev - u maloj posudi umutite papriku, kumin, cimet, sol i kajenski kajenski pecivo. Zatim dodajte limunov sok i med i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Umakom prelijte ciklu i mrkvu i pustite da odstoji sat vremena prije posluživanja, bilo ohlađeno ili na sobnoj temperaturi.
Neposredno prije posluživanja umiješajte par žlica narezanih listova svježe mente.