Proljetno boutique izdanje Salona pjenušavih vina održat će se u petak, 22. travnja 15 do 21 sat u restoranu Maksimir, u blizini glavnog ulaza u najveći zagrebački park. Okupit će tridesetak vinara s više od 70 pjenušavih vina iz Hrvatske, Slovenije i Italije i pozvati ljubitelje na umjerenost u uživanju umjehurićima.

"Ove je godine program prilagođen novoj lokaciji i proljetnom terminu. Izlagači će svoja vina predstaviti u velikoj dvorani, a u maloj dvorani bit će dvije edukativne radionice. Posjetitelji će moći šetati i sjediti na terasi restorana Maksimir, te u pauzama naručiti jela pripremljena kao poseban pjenušavi meni restorana Maksimir za ovu prigodu. Da bi doživljaj bio 'kao na filmu' pobrinut će se Elma & Admir iz sastava Filmmusicorkestar", najavila je direktorica Salona prof. Marija Vukelić

Press_Salon pjenušavih vina ZG_Rest Maksimir _osoblje  (1).JPG
Julio Frangen 

Ovo sve omiljenije zagrebačko događanje već pet godina organizira se po slovenskoj licenci mreže Salon of Sparkling Wines te su i slovenski proizvođači pjenušavih vina uvijek rado viđeni gosti u Hrvatskoj, kao i Hrvati u Sloveniji. Podsjetimo, točno dva tjedna nakon zagrebačkog Salona pjenušavih vina, održat će se u Ljubljani 6. svibnja 8. Salon penečih vin Ljubljana. Na 5. Salonu pjenušavih vina u Zagrebu svoje pjenušce predstavit će vinarije Enosophia, Kutjevo d.d., Bolfan, Petrač, Jagunić, Kota, Degrassi, Meneghetti, Hiša Joannes Protner, Radgonske gorice, Hiša vin Emino, Klet Krško, Istenič i drugi, a kompletan popis izlagača pronađite ovdje.

Press_Salon pjenušavih vina ZG_organizatorice dr Nina Levičnik, prof Marija Vukelić 22.4 (2).JPG
Julio Frangen Nina Levičnik i Marija Vukelić

Budući da je Salon pjenušavih vina Zagreb jedini vinski festival u Hrvatskoj koji cjelogodišnjim događanjima, promocijama i edukacijama pridonosi izobrazbi hrvatskih ljubitelja pjenušavih vina te podiže vidljivost pjenušavim eno-gastro destinacijama, organizatori ponosno najavljuju nova izdanja popularnih pjenušavih doručaka u vinogradu, organiziranih u suradnji s lokalnim i županijskim turističkim zajednicama. Uz pjenušce vinarije Štampar će se tako doručkovati 14. svibnja u Međimurju na Mađerkinu bregu, a tjedan dana kasnije u vinogradu vinarije Kota u Zagorju. Ljubitelji pjenušaca vinarije Braje doći će na svoje na doručku na Plešivici 12. lipnja, dok je za 2. srpnja predviđen doručak u vinogradu srijemske vinarije Papak, a 10. srpnja pjenušavi doručak u Erdutu, u vinogradu vinarije Siber.

Press _Salon pjenušavih vina ZG_Pjenušci Plešivice, brošura TZ Jaske (21).JPG
Julio Frangen 

Za ljubitelje pjenušaca sigurno će biti zanimljiva informacija da je nedavno izdana brošura 'Pjenušci - Plešivica' čiji tekst potpisuje Ivo Kozarčanin, a prepuna je odličnih ilustracija, edukativnih i informativnih infografika i izvrsnih fotografija.

"Nakon uspjeha Festivala pjenušaca i jagoda koji je okupio brojne posjetitelje, odlučili smo izdati jedinstvenu brošuru sa svim plešivi
kim proizvođačima pjenušaca. Tako će ljubitelji pjenušaca, ali i oni koji ih tek upoznaju, te struka i distributeri na jednom mjestu saznati važne informacije o pjenušcima. Brošura je dostupna u uredu Turističke zajednice grada Jastrebarskog i plešivičkim vinarijama", rekla je Petra Masnec, voditeljica ureda TZ Jastrebarsko, dodavši da je kultura ispijanja pjenušaca karakteristična za Plešivicu i jaskanski kraj, te da su izvrsni rezultati plešivičkih pjenušaca na ocjenjivanjima u Hrvatskoj poticaj drugim proizvođačima, ali i posjetiteljima da saznaju mnoge tajne plešivičkih mjehurića. Najprije iz brošure, a potom i uživo.

Press_Salon pjenušavih vina ZG_ Ivo Kozarčanin, Petra MAsnec TZ jaska, M.Vukelic, N. Levičnik_Maksimir  (8).JPG
Julio Frangen Ivo Kozarčanin, Petra Masnec, Marija Vukelić i Nina Levičnik