Proljetno boutique izdanje Salona pjenušavih vina održat će se u petak, 22. travnja 15 do 21 sat u restoranu Maksimir, u blizini glavnog ulaza u najveći zagrebački park. Okupit će tridesetak vinara s više od 70 pjenušavih vina iz Hrvatske, Slovenije i Italije i pozvati ljubitelje na umjerenost u uživanju umjehurićima.
"Ove je godine program prilagođen novoj lokaciji i proljetnom terminu. Izlagači će svoja vina predstaviti u velikoj dvorani, a u maloj dvorani bit će dvije edukativne radionice. Posjetitelji će moći šetati i sjediti na terasi restorana Maksimir, te u pauzama naručiti jela pripremljena kao poseban pjenušavi meni restorana Maksimir za ovu prigodu. Da bi doživljaj bio 'kao na filmu' pobrinut će se Elma & Admir iz sastava Filmmusicorkestar", najavila je direktorica Salona prof. Marija Vukelić
Ovo sve omiljenije zagrebačko događanje već pet godina organizira se po slovenskoj licenci mreže Salon of Sparkling Wines te su i slovenski proizvođači pjenušavih vina uvijek rado viđeni gosti u Hrvatskoj, kao i Hrvati u Sloveniji. Podsjetimo, točno dva tjedna nakon zagrebačkog Salona pjenušavih vina, održat će se u Ljubljani 6. svibnja 8. Salon penečih vin Ljubljana. Na 5. Salonu pjenušavih vina u Zagrebu svoje pjenušce predstavit će vinarije Enosophia, Kutjevo d.d., Bolfan, Petrač, Jagunić, Kota, Degrassi, Meneghetti, Hiša Joannes Protner, Radgonske gorice, Hiša vin Emino, Klet Krško, Istenič i drugi, a kompletan popis izlagača pronađite ovdje.
Budući da je Salon pjenušavih vina Zagreb jedini vinski festival u Hrvatskoj koji cjelogodišnjim događanjima, promocijama i edukacijama pridonosi izobrazbi hrvatskih ljubitelja pjenušavih vina te podiže vidljivost pjenušavim eno-gastro destinacijama, organizatori ponosno najavljuju nova izdanja popularnih pjenušavih doručaka u vinogradu, organiziranih u suradnji s lokalnim i županijskim turističkim zajednicama. Uz pjenušce vinarije Štampar će se tako doručkovati 14. svibnja u Međimurju na Mađerkinu bregu, a tjedan dana kasnije u vinogradu vinarije Kota u Zagorju. Ljubitelji pjenušaca vinarije Braje doći će na svoje na doručku na Plešivici 12. lipnja, dok je za 2. srpnja predviđen doručak u vinogradu srijemske vinarije Papak, a 10. srpnja pjenušavi doručak u Erdutu, u vinogradu vinarije Siber.
Za ljubitelje pjenušaca sigurno će biti zanimljiva informacija da je nedavno izdana brošura 'Pjenušci - Plešivica' čiji tekst potpisuje Ivo Kozarčanin, a prepuna je odličnih ilustracija, edukativnih i informativnih infografika i izvrsnih fotografija.
"Nakon uspjeha Festivala pjenušaca i jagoda koji je okupio brojne posjetitelje, odlučili smo izdati jedinstvenu brošuru sa svim plešivi
kim proizvođačima pjenušaca. Tako će ljubitelji pjenušaca, ali i oni koji ih tek upoznaju, te struka i distributeri na jednom mjestu saznati važne informacije o pjenušcima. Brošura je dostupna u uredu Turističke zajednice grada Jastrebarskog i plešivičkim vinarijama", rekla je Petra Masnec, voditeljica ureda TZ Jastrebarsko, dodavši da je kultura ispijanja pjenušaca karakteristična za Plešivicu i jaskanski kraj, te da su izvrsni rezultati plešivičkih pjenušaca na ocjenjivanjima u Hrvatskoj poticaj drugim proizvođačima, ali i posjetiteljima da saznaju mnoge tajne plešivičkih mjehurića. Najprije iz brošure, a potom i uživo.