Jeste li kad probali čili od kvinoje? Zapravo je riječ o vrlo jednostavnom i brzom receptu - treba vam svega 45 minuta, od kojih tek 15 za aktivno kuhanje. Dakle, ako tražite neko brzo ali i zdravo rješenje za večeru, ovaj čili je svakako dobar izbor.
Čili je inače začinjeno varivo koje sadrži čili papričice, meso, rajčice te vrlo često i mahune. No, postoje i veganske verzije kao što je i ova naša u kojoj je glavna uloga pripala kvinoji.
Naime, kvinoja je takozvana proteinska biljka - 100 grama kvinoje sadrži 4 grama proteina, 3 grama vlakana i 21 gram ugljikohidrata pa je odlična namirnica i za vegetarijance i vegane. Također sadrži i malo masti i šećera - ima svega 2 g masti na 100 grama kuhane kvinoje te glikemijsku razinu od samo 53, što se smatra niskom, pa je dobar izbor i za dijabetičare i za one koji paze na tjelesnu težinu.

quinoa-g83fe8eec6_1280.jpg
Profimedia 

U nastavku provjerite kako napraviti čili od kvinoje!

Sastojci:
1 šalica kvinoje
1 žlica maslinovog ulja
1 luk, narezan na kockice
3 češnja češnjaka, mljevena
2 konzerve pelata, narezane na kockice
1 konzerva umaka od rajčice
1 limenka zelenog čilija, narezano na kockice
1 1/2 žlice čilija u prahu
2 žličice kima
1 1/2 žličice paprike
1/2 žličice kajenskog papra
sol i papar po ukusu
1 konzerva graha, ocijeđeno i isprano
1 limenka crnog graha, ocijeđeno i isprano
1 1/2 šalice kukuruza (konzerviranog, pečenog ili smrznutog)
3 žlice svježeg lišća korijandera, nasjeckanog

Priprema:
Dvije šalice vode ulijte u veliki lonac. Kuhajte kvinoju prema uputama na pakiranju te je skuhanu stavite sa strane. Zagrijte maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte luk. Miješajte oko 2-3 minute pa umiješajte češnjak i kuhajte još 30 sekundi ili dok češnjak ne postane aromatičan. Dodajte kvinoju, rajčice narezane na kockice, umak od rajčice, zeleni čili, čili u prahu, kumin, papriku i kajenski papar. Zatim dodajte vodu dok većina sastojaka ne bude potopljena. Smjesu posolite i popaprite po ukusu.
Smanjite vatru na nisku i ostavite da se smjesa kuha poklopljena dok se ne zgusne, oko 30 minuta. Umiješajte grah, kukuruz, korijander i sok od limete. Nastavite kuhati na srednjoj vatri oko 5 minuta. Kad je čili gotov, poslužite ga uz krekere, domaći kruh, tost, lepinje…