Obilje koje nam je poslužilo ovogodišnje proljeće dobilo je potpuno novu dimenziju na nedavno održanom masterclassu pod palicom JRE Hrvatske. U zagrebačkom Miele experience centru restoran domaćin bio je umaški Badi, inače poznat po izvrsnim jelima od ribe te reinterpretaciji najboljeg od istarske kuhinje, a čiji je chef Aleksandar Grubić okupljenima pokazao kako pripremiti tanjur na temu proljeća u Istri.
A što se našlo u tanjurima polaznika masterclassa? Savršeni spoj tekstura, okusa i boja koji su činili zapečeni filet bijele ribe u zagrljaju divljih istarskih šparoga, millefoglie od krumpira i beurre blanc umak koji je chef pripremio od ribljeg temeljca, vrhnja, vina i maslaca.
Svaki je dio jela bio zanimljiv ne samo okusno već i po načinu pripreme, a chef Grubić je iskoristio priliku objasniti kako je za pripremu domaće majoneze, koja je savršeni dodatak jelu, koristio ulje od šparoga. A tajna pripreme tog ulja krije se u tehnici, kako blanširanja tako i naglog hlađenja šparoga, te miksanja ulja na temperaturi od 50 do 60 stupnjeva, jer se jedino tako dobiva ulje koje privlači ne samo zelenom bojom već i aromatikom.
A kako su detalji najbolji začin svake priče, ovu proljetnu priču chef je začinio jednom vrlo klasičnom namirnicom koju možda i nikada niste pripremali na ovaj način. Naime, chef Grubić je na vrh izuzetno lijepo složenog jela dodao i malo korijena celera narezanog na trakice i prženog u dubokom ulju, kako bi se okusom i hrskavom teksturom dodatno razigrala ova proljetna rapsodija.
Chef Aleksandar Grubić te Ivan Badurina, vlasnik i voditelj restorana Badi iz Umaga, još su jednom pokazali kako se iz domaćih, svježih namirnica uz praktične savjete priprema odlično jelo, ono koje spaja najbolje od lokalnog i kvaliteta fine dininga. A posebnost ovog masterclassa bila je i tome što su polaznici imali mogućnost odabira dizajnerskih tanjura Duke Group, te je tako svatko imao priliku personalizirati iskustvo uživanja u odličnom proljetnom jelu.
Ovo je dvosatno putovanje Istrom bilo savršeno zaokruženo i vinskom pričom. Gost masterclassa bio je slavni istarski vinar Moreno Coronica koji je okupljenima ispričao priču o tradiciji, crvenoj istarskoj zemlji, ljubavi prema vinogradima i lozi, te o vinima koja nastaju od grožđa najviše kvalitete.
Gospodin Coronica za početak je predstavio pjenušac CO Due Extra Brut, koji se priprema klasičnom metodom vrenja u boci od istarske malvazije, a čiji je naziv spoj brenda vinarije CO te mjehurića koji malvaziju predstavljaju u posve novom doživljaju. Kroz masterclass se uživalo i u vrhunskoj vertikali malvazije: Coronica Malvazija 2021, 2019., 2017. i 2016. Jer ovo je bila i više nego dobra prilika za upoznavanje s potencijalima malvazije ali i filozofijom vinarije Coronica. Za kraj Moreno Coronica je predstavio i Coronica Grand Teran 2017, vino koje je odličan predstavnik sorte i stila.
Posebnost ovog druženja bilo je i gostovanje Darka Uremovića, jednog od najboljih hrvatskih barmena, koji je oduševio pripremom craft koktela s Old Pilot's selekcijom pića. Od osvježavajućeg aperitiva pripremljenog s Old Pilot's London Dry Ginom i crvenim grejpom, do koktela s Barrel Aged Ginom odležanom u hrastovim bačvama i Old Pilot’s Vodke koja se proizvodi od najkvalitetnijeg destilata. Iza ovih etiketa uvijek je zanimljiva priča o prijateljstvu dvojice pilota, ljubavi prema vrhunskim pićima, te tehnologiji proizvodnje koja spaja najbolje od Hrvatske i Mediterana.
Neizostavni su za spomenuti i zalogaji od toplog kruha iz pekarnice Kroštula i Chiavalon JRE maslinovog ulja, te podrška partnera masterclassa – Nikas, koji je osigurao paletu začina i dodataka za pripremu hrane, i Metro koji se pobrinuo za svježe povrće.
Ovo je bio zadnji ovosezonski JRE masterclass koji je ujedno i najbolja najava masterclassova koji se planiraju na jesen, događaja koji će polaznicima pružiti priliku za naučiti više o lokalnim i sezonskim namirnicama, spoju tradicije i fine dininga s potpisom odabranih chefova hrvatskih JRE restorana, te savjetima kako upariti vina izuzetnih hrvatskih vinara.