Ako vam je ikad trebao dodatni razlog zašto jesti čokoladu, što kažete na rezultate istraživanja po kojem dodaci ekstrakta kakaa mogu smanjiti rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti? Naime, kako piše portal marthastewart, nova studija objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition provedena je na 21.442 odrasle osobe iz Sjedinjenih Država, uključujući 12.666 žena i 8.776 muškaraca u dobi od 60 ili više godina. Svi sudionici nisu imali kardiovaskularne bolesti a ekstrakt kakaa davan im je nasumično, kao i multivitamini za placebo od lipnja 2015. do prosinca 2020.

Tijekom praćenja oko 3,6 godina nakon početka studije, znanstvenici su zaključili da ekstrakt kakaa smanjuje kardiovaskularnu smrt za 27 posto a prema Nacionalnom institutu za rak, ekstrakt kakaa – dodatak prehrani koji sadrži ekstrakt kakaa dobiven od zrna kakaa – poboljšava osjetljivost na inzulin, te smanjuje upalu. Štoviše, ekstrakt kakaa ima antioksidativne učinke koji štite zdrave stanice od oksidativnog stresa i oštećenja DNK.

Stoga, trk u smočnicu ili dućan po još jednu dozu čokolade. Tamne, zdrave, naravno!