Koliko ste se puta do sada, čitajući, kako u slatki recept treba dodati i prstohvat soli, zapitali čemu i zašto dodavati sol u vama omiljenu čokoladnu slasticu? Vjerovali ili ne, ali sol i čokolada su jednako dobrodošla kombinacija kao kruh i maslac te sir i vino. Razlog tome je ne samo što neka nepca uživaju u drugačijim, manje tipičnim okusima, već u tom što mala količina soli, u vama omiljenom čokoladnom kolaču, torti ili šalici toplog napitka, kreira bogatiji, nimalo slan okus.
Upravo taj prstohvat soli razlog je za otvaranje okusa, isticanje pune snage čokolade u čak i posve jednostavnom receptu, a zanimljivo je kako malo soli doprinosi i još boljoj teksturi same slastice.
A koja je to savršena količina soli u čokoladi? Sve ovisi u kakvu čokoladu dodajte sol te o količini čokolade koju koristite za pripremu slastice. A koja je sol savršena za dodavanje? Krupna ili sitna? Cvijet soli ili himalajska sol? I dok profesionalci imaju svoje male tajne, savjet je da pronađete svoju savršenu kombinaciju, posebno ukoliko se u vašoj kombinaciji nalazi i karamela ili voće.
Ali zapamtite, više nije uvijek i bolje. Dodavanjem soli u čokoladu ne smije čokoladu učiniti slanom, jer u ovoj se priči o sljubljivanju okusa inzistirana na tome da se i ne primjeti da je sol dodana. Zato je važno ne miješati dodavanje soli u samu čokoladu kroz pripremu slastice od dodavanja soli na vrh na primjer čokolade pri čemu sol zadržava kristaličnu formu te slan okus.