Tikvice su prava ljetna namirnica - istina, već u proljeće uživamo u cvijetu tikvice, pravoj gastronomskoj delikatesi, ali na ljeto sam plod tikvice postaje zvijezda naših tanjura i jedna od najkorištenijih namirnica u našim jelovnicima. No, jeste li znali da su tikvice - voće? Barem ako pitate botaničare… Istina, izgledom su jako slične krastavcima što i objašnjava zašto ih svrstavamo u povrće, no sjemenke koje se nalaze u samom plodu, svrstavaju ih u voće.
Naravno, u kulinarstvu su nešto drukčija mjerila - tu je povrće sve ono što je manje slatko ili gorkasto, odnosno sve ono što se može poslužiti u sklopu glavnog jela, dok je voće slatko ili blago kiselkasto, više za desert. Očito, tikvice pripadaju prvoj skupini.

zucchini-ge4e843834_1920.jpg
Pixabay 

Tikvice nalazimo u nekoliko vrsta, koje se ponajprije razlikuju po boji, od žute do tamnozelene. Tikvice su ujedno i jako zdrave - u narodnoj medicini se stotinama godina koristi za liječenje ili ublažavanje niza medicinskih stanja, od prehlada, različitih bolova do raznih drugih zdravstvenih problema. To ne čudi jer su tikvice bogate vitaminima i mineralima - tu je prvenstveno vitamin A, a zatim i C, K i vitamini B-kompleksa. Tikvice sadrže i mangan, bakar, magnezij, fosfor i kalij - ovaj zadnji snižava krvni tlak jer utječe na proširenje krvnih žila.. Bogate su i antioksidansima, pogotovo njihova kora, pa tako štite organizam od negativnog utjecaja slobodnih radikala i procesa oksidacije. Konzumacija tikvica pogoduje probavi, doprinosi zdravlju očiju, kože i srca te pruža zaštitu od nekih vrta karcinoma. Smanjuje i upalne procese i simptome bolesti crijeva, a redvona konzumacija može pomoći i kod snižavanja šećera u krvi kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2. Tikvice sadrže i beta-karoten koji je važan za dobar vid a naglasimo i da su tikvice dobre za mršavljenje jer su bogate vodom i imaju nisku kalorijsku gustoću pa daju osjećaju sitosti, uz nizak unos kalorija.

grilled-vegetables-g6f7deec62_1920.jpg
Pixabay 

U kuhinji tikvice se mogu pripremati na različite načine i vrlo se brzo spremaju. Mogu se kuhati, peći i pohati, stavljati u salate, u rižota ili tjestenine, možemo ih baciti na žar, puniti, dodati varivima, raditi od njih pite (slane ali i slatke) ili od njih raditi juhu. Upravo za juhu od tikvica donosimo i recept u nastavku a krajem tjedna pišemo na koji se način tikvice pripremaju u dalmatinskoj kuhinji, prema slavnoj kuharici Dike Marjanović-Radice, “Dalmatinska kuhinja”.

profimedia-0528892967.jpg
Profimedia 

Krem juha od tikvica

Sastojci:
1 žlica maslinovog ulja ili maslaca
2 češnja češnjaka, nasjeckana
1 velika glavica luka, nasjeckana
1 kg tikvica
750 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
250 ml vode
185 ml vrhnja za kuhanje (ili umjesto toga dodajte dobru kockicu maslaca)
250 ml mlijeka
Sol i papar

zucchini-g4bf42b154_1920.jpg
Pixabay 

Priprema:
Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak i luk i kuhajte 3-4 minute dok ne porumene. Dodajte tikvice, temeljac i vodu. Zakuhajte, zatim poklopite i smanjite vatru na srednju i kuhajte 15 - 20 minuta ili dok tikvice ne omekšaju. Štapnim mikserom izmiksajte juhu dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte vrhnje i mlijeko te posolite i popaprite po ukusu. Po želji ukrasite vrhnjem ili parmezanom te s malo čilija.