Kiselkasto-slatka, osvježavajuća, voćna, sve su to doživljaji domaće limunade, napitka koji lako pripremite kod kuće. I dok je za pripremu klasične limunade dovoljno odabrati limune, pripremiti šećer, vodu te veliki vrč, oktivamo male tajne velikih majstora uz koje će vaša klasična limunada biti još i bolja.
Za to je u pripremu potrebno uvesti nekoliko važnih koraka: pripremu šećernog sirupa, naribati koricu domaćih neprskanih limuna, iscijediti limune... Pri ribanju korice zahvatite i onaj bijeli dio, jer tako ćete zahvatiti i malo dobrodošle gorčine. Naribane korice dodajte u otopljeni šećerni sirup. Ovaj se sirup može pripremiti na hladno ili na toplo, a najvažnije je da se količina šećera koja je jednaka količini dodane vode u potpunosti otopi te tek tada pomiješa sa ostalim sastojcima. Također je dobro u procesu cijeđenja limuna uhvatiti i dio pulpe. Ukoliko ne volite komadiće mesa citrusa, procijedite.
Također ukoliko volite još bogatije okuse u pripremljenu limunadu prije posluživanja ubacite šaku zamrznutih borovnica ili svježih breskvi ili nekoliko grančica omiljenog aromatičnog bilja. Volite li mjehuriće obogatite limunadu mineralnom vodom, te po želji dodajte komadić anisa ili cimeta. I za kraj, važno je zapamtiti da led ne dodajete u vrč s pripremljenom limunadom već u čaše netom prije posluživanja kako vam led ne bi razvodnio savršenu limunadu.
Sastojci (za 4 osobe):
3 limuna, naribana korica i iscijeđeni sok
1 limun narezan na kriške
100 g šećera
voda
Priprema:
Šećer i jednaku količinu vode zagrijte u posudi te miješajte dok se sav šećer ne otopi. Ostavite da se ohladi 5 minuta. Dodajte naribanu koricu limuna i ostavite da odstoji oko pola sata. Procijedite kroz sito. U procijeđeni sirup dodajte sok limuna i 7 dcl vode. Dobro promiješajte. Netom prije posluživanja u svaku čašu dodajte nekoliko kockica leda, dodajte limunadu, nekoliko kriški limuna te poslužite. Ukoliko volite naglašenije okuse u ukupnu kloličinu dodajte sok jednog limuna više.