Danas ćemo isprobati jedan marokanski recept u kojem je glavna zvijezda - mrkva. Ovoj inače slatkoj namirnici ćemo, zahvaljujući začinima, podariti jedan drukčiji, začinjeniji okus. Naime, pikantna, ljuta harisa i slane masline uravnotežit će slatkoću glazirane mrkve a rezultat je namaz koji možete poslužiti kao predjelo, uz naan ili domaću lepinju. Provjerite recept i uživajte u ovim zanimljivim okusima!

Sastojci:
90 dkg mrkve, oguljene i narażane na komade
1 žlica šećera
Sol
1 žličica mljevenog kima
1/2 žličice mljevenog korijandera
2 srednja češnja češnjaka, mljevena (oko 2 žličice)
1 manji komad đumbira, nariban
2 žlice kapara, ocijeđenih
1/4 šalice zelenih maslina bez koštica, grubo nasjeckanih
1/4 šalice svježeg lišća peršina ili korijandera
2 žlice harisse ili više po ukusu
1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 naan ili kupovne lepinjice zagrijane na roštilju ili u suhoj tavi

carrots-gcca5d50d7_1920.jpg
Pixabay 

Priprema:

Stavite mrkvu u veliku tavu i prekrijte je vodom. Dodajte šećer i 1 žličicu soli. Zakuhajte na jakoj vatri i kuhajte, povremeno miješajući, dok mrkva ne omekša, i tekućina ne ispari, oko 15 minuta. Nastavite kuhati, neprestano miješajući, dok šećer ne postane boje karamele, otprilike 5 minuta. Maknite s vatre i odmah dodajte pola šalice vode. Premjestite mrkvu i karamelizirani šećer u zdjelu multipraktika.
Dodajte kumin, korijander, češnjak, đumbir, kapare, masline, peršin (ili korijander) i harissu. Miksajte dok mrkva ne bude grubo nasjeckana. Dok procesor radi, pokapajte većinom maslinovog ulja, sačuvavši nekoliko žlica za ukrašavanje. Začinite po želji s još soli.
Prebacite u zdjelu za posluživanje, pokapajte preostalim maslinovim uljem i poslužite s toplim lepinjicama.