Najbolji su su provjereni recepti iskusnih domaćica, a jedna od takvih zasigurno je 87-godišnja britanska kulinarska zvijezda Mary Berry, čiji tradicionalni recepti osvajaju i najzahtjevnije gurmane. Ova autorica brojnih knjiga recepata te zvijezdu kulinarskih emisija koje pratimo na kanalu 24Kitchen, za svoj je doprinos kulinarstvu odlikovana Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine je osvojila i nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica. Već je nekoliko puta imala priliku susresti se s članovima britanska kraljevske obitelji, kuhati za njih i dati im kulinarske savjete. Kada su je jednom prilikom pitali što bih skuhala za kraljicu Elizabetu odgovorila je: "Već sam bila u Buckinghamskoj palači na ručku. Znam da kraljica jako voli jela napravljena od britanskih namirnica. Svakako bih joj pripremila nešto što je u tom trenutku u sezoni. No prvo bih je pitala što želi, jer možda Elizabeta II. ima neka omiljena jela, a da to nije poznato u javnosti". Sigurno smo da bi se britanskoj vladarici svidjela i Maryna janjeća koljenica s korjenastim povrćem čiji recept donosimo.
JANJEĆA KOLJENICA S ENGLESKIM POVRĆEM
(za 6 osoba, vrijeme pripreme - više od 120 minuta)
SASTOJCI:
3 žlice ulja
6 x 200g janjećih koljenica
2 luka, narezana
2 češnja češnjaka, zdrobljena
1 puna žlica brašna
300ml crnog vina
450ml pilećeg temeljca
1 žlica želea od crvenog ribiza
1 žlica nasjeckanih listića ružmarina
250g mladih mrkvi, prepolovljenih po dužini
250g pastrnjaka, izrezanog na štapiće
250g mlade repe, prepolovljene po dužini
Žlica maslaca
Sol i svježe mljeveni crni papar
2 žlice nasjeckanog peršina, za ukrašavanje
1. Zagrijte pećnicu na 160°C.
2. Zagrijte 2 žlice ulja u dubokoj, vatrostalnoj posudi pa prepržite janjeće koljenice na jakoj vatri 5-6 minuta ili dok ne poprime zlatno smeđu boju. Izvadite ih i stavite po strani.
3. Na preostalo ulje stavite luk i češnjak pa ih pržite na srednje jakoj vatri 3-4 minute dok ne omekšaju. Sipajte brašno u zdjelu, ulijte vino i miješajte dok ne dobijete glatku pastu. Na luk i češnjak dodajte pileći temeljac pa mješavinu vina i brašna. Miješajte neprekidno dok ne zakipi. Dodajte žele od crvenog ribiza i ružmarin pa miješajte dok se ne zgusne.
4. Prepržene koljenice vratite u posudu, začinite solju i paprom, poklopite i stavite u pećnicu na oko 2 sata ili dok se janjetina ne počne odvajati od kostiju.
5. Prije posluživanja, stavite zasoljenu vodu u lonac da zakipi, dodajte mrkve, pastrnjak i repu te ostavite da se kuha 8-10 minuta ili dok povrće ne omekša. Zatim ga procijedite.
6. Dodajte trećinu povrća u posudu s janjetinom i sve promiješajte. Otopite žlicu maslaca u tavi i prepržite preostalo povrće na jakoj vatri 4-5 minuta ili dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Začinite solju i paprom te maknite sa štednjaka.
7. Poslužite jednu koljenicu po osobi, uz umak i povrće iz posude plus dodatno prženo povrće iz tave. Ukrasite nasjeckanim peršinom.