Dame Mary Rosa Alleyne Hunnings, poznatija kao Mary Berry, legendarna je 85-godišnja britanska kraljica kuhinje - kuharica, televizijska zvijezda i autorica brojnih knjiga recepata (izdala ih je dosada čak 75!). Njezinim receptima svi vjeruju, a kako i ne bi kada su iza nje desetljeća iskustva. U svojoj kolekciji Mary ima hrpu božićnih recepata, poput klasičnih mini pita sa sušenim voće, kuhanog vina, božićne torte s marelicama i brandyjem te brojnih drugih, pa tako i tradicionalnog božićnog pudinga. Njezine recepte obožava i vojvotkinja Catherine, supruga princa Williama, koja je i gostovala u njezinu prošlogodišnjem božićnom specijalu.
Sastojci
90 g oštrog brašna
žličica praška za pecivo
125 g naribanog, hladnog maslaca
30 g blanširanih badema ,nasjeckanih
125 g naribane mrkve
250 g grožđica
125 g sušenog šumskog voća
125 g sultana grožđica
125 g krušnih mrvica
¼ žličice muškatnog oraščića
60 g miješane ušećerene korice naranče i limuna
90 g svijetlog muscovado šećera
naribana korica i sok jednog limuna
2 jaja
maslac za kalup
75 ml tamnog ruma
Priprema
U velikoj zdjeli izmiješajte brašno, maslac, bademe, mrkvu, grožđice, sušeno šumsko voće, sultana grožđice, krušne mrvice, šećer, kandiranu i naribanu limunovu koricu. Dodajte sok od limuna i jaja pa dobro izmiješajte. Lagano namastite kalup za puding te ulijte smjesu. Prekrijte namašćenim papirom za pečenje i potom aluminijskom folijom. Osigurajte papir vrpcom. Kalup za puding stavite u posudu s vodom koja vrije, tako da voda dođe do pola kalupa. Sve skupa prekrijte i kuhajte na pari oko šest sati. Izvadite kalup iz vode i pustite da se ohladi. Maknite masni papir i foliju. Napravite nekoliko rupica u pudingu i kroz njih ulijte rum. Pokrijte puding novim masnim papirom za pečenje i folijom. Odložite na hladno mjesto gdje može stajati do tri mjeseca. Kako biste puding ponovno zagrijali za posluživanje, stavite ga ponovno na paru dva do tri sata.
Omiljena maskara Kendall Jenner košta samo 15 eura: U novom tutorialu pokazala kako postiže punije i gušće trepavice
Vlado Kalember otvorio dušu o bivšoj supruzi: 'Kad smo se upoznali, bila je mlada i trebao joj je netko kao ja...'
Haljina iz Zare postala viralni hit jer povećava dekolte: Probala sam je, pogledajte isplati li se dati 30 eura za nju
Čitatelji Storyja biraju: Tko zaslužuje titulu najljepše Hrvatice?
Isprobala sam Zarinu košulju za kojom je TikTok poludio: Pogledajte isplati li se dati 20 eura za nju