'Ne volim emisije Gordona Ramsayja - naporan je i bučan. Nisam voljela ni Jamieja Olivera, sve dok nije prestao biti iritantan', govori 84-godišnja britanska kulinarska zvijezda koju je hrvatska javnost upoznala u emisiji ‘Dobar, bolji, najbolji… britanski slastičar’. Emisiju je napustila prije tri godine, ali ne zbog umirovljenja. Slavna Mary, koja je studirala na pariškoj školi Le Cordon Bleu,
u veljači je objavila novu kuharicu (ima ih već više od 70!), a ima i novu emisiju.
Klasičan tart od limuna
ZA TIJESTO:
225 g oštrog brašna
150 g hladnog maslaca narezanog na kockice
25 g šećera u prahu
1 veliko jaje
2 žlice vode
ZA NADJEV:
9 velikih jaja
300 ml slatkog vrhnja
350 g sitno mljevenog šećera
sitno naribana korica i sok od šest limuna
Priprema
U procesoru miješajte brašno, maslac i šećer sve dok ne dobijete mrvičastu strukturu. Potom dodajte jaje i vodu. Miksajte dalje dok se tijesto ne oblikuje u kuglu. Tijesto tanko razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi te ga stavite u kalup, tako da višak prelazi rub kalupa za pite promjera 28 cm. Prije pečenja ohladite tijesto u hladnjaku oko pola sata. Pećnicu zagrijte na 200 °C. Prekrijte tijesto papirom za pečenje te pospite grahom ili kuglicama za pečenje. Pecite bez nadjeva 15-ak minuta, odnosno dok ne dobije blijedu zlatno-smeđu boju. Izvadite iz pećnice, uklonite kuglice i papir za pečenje. Tek sada odrežite višak tijesta. Potom vratite u pećnicu na 10 do 12 minuta (i dalje bez nadjeva). Smanjite temperaturu na 160 °C. U velikoj zdjeli izmiješajte sve sastojke za nadjev te ulijte u tijesto. Stavite u pećnicu na još 35 do 40 minuta, odnosno dok se nadjev ne zgusne. Pustite da se pita potpuno ohladi prije vađenja iz kalupa. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.