"Odaberite dobar recept za koji znate da će vaša obitelj i prijatelji uživati u njemu. Precizno izmjerite sve sastojke i pratite recept do najsitnijeg detalja", riječi su slavne britanske kuharice Mary Berry čije emisije rado gledamo na kanalu 24Kitchen. Priznaje, ni njoj sva jela nisu ispala savršeno, no iz svake se situacije znala dobro izvući. Legendarnu 87-godišnju kuharsku zvijezu upoznali smo u showu 'Dobar, bolji, najbolji... britanski slastičar', a ova neumorna dama sjajne energije, koja je u svom domu na večerama ugostila brojne slavne osobe, priznaje i da ima jednu želju - skuhati večeru za legendarnu glumicu i svoju vršnjakinju Judi Dench. A dok je ne ugosti, 'ugostite' vi u svojoj kuhinji ovaj sjajan recept Mary Berry za tartove od kozjeg sira.

undefined
24Kitchen 

TARTOVI S KOZJIM SIROM I LJUTIKOM

(Za 8 tartova, 60 minuta)


ZA TIJESTO:

175 g brašna, dodatno za posipanje
100 g hladnog maslaca, u kockicama
1 jaje, umućeno
30 g oraha, krupno sjeckanih
sol i svježe mljeveni crni papar

ZA NADJEV:

1 žlica ulja
500 g ljutike, tanko narezane
2 žlica balzamičnog octa
1 žlica šećera muscovado
300 g mekanog kozjeg sira
2 jaja iz slobodnog uzgoja, umućena
2 žlica nasjeckanog svježeg peršina

1. Zagrijte pećnicu na 200°C i unutra stavite veliki lim za pečenje da se zagrije.
2. Za tijesto, stavite brašno, maslac i malo soli u blender dok mješavina ne postane poput krušnih mrvica. Možete i bez blendera tako da u zdjeli prstima utrljate maslac u brašno. Dodajte umućeno jaje i žlicu vode pa miješajte dok se ne oblikuje tijesto.
3. Lagano pobrašnite radnu površinu i izvaljajte tijesto na tanko (oko 3 mm) te ga posipajte sjeckanim orasima. Prekrijte ga plastičnom folijom i zarolajte kako bi se orasi utisnuli u tijesto. Izrežite na 8 krugova pomoću kalupa ili tanjurića i time obložite kalupe za kolačiće. Ostavite u hladnjaku da se ohladi dok pripremate nadjev.
4. Zagrijte ulje u tavi, stavite ljutiku i pržite je na jakoj vatri oko dvije minute uz neprestano miješanje. Zatim smanjite vatru, poklopite i pržite još 10 minuta dok ne omekša. Dodajte ocat i šećer, kuhajte još 15 minuta uz povremeno miješanje, dok ljutika ne posmeđi i karamelizira se. Ostavite sa strane da se ohladi.
5. U zdjelu stavite kozji sir, umućena jaja i pola količine peršina. Začinite solju i paprom pa miješajte dok smjesa ne postane glatka.
6. Probodite baze ohlađenih kalupa čačkalicom na više mjesta i u njih stavite po žlicu mješavine s ljutikom. Preko toga prelijte mješavinu s kozjim sirom.
7. Poredajte kalupe po zagrijanom limu i pecite 20 minuta u pećnici ili dok tijesto ne poprimi koricu, a nadjev se slegne i postane zlatno smeđe boje. Posipajte s preostalim sjeckanim peršinom i poslužite toplo ili hladno.