Rano proljeće pravo je vrijeme za skutu, izrazito zdrav sir bogat proteinima, kalcijem, mineralima i zdravim kiselinama. Radi se od  punog, najčešće ovčjeg mlijeka, ali može i od kozjeg i kravljeg mlijeka a proces izrade uključuje zagrijavanje čiste sirutke, uz lagano miješanje, sve do vrenja. Dok sirutka ključa, u njoj se formiraju grumeni sira, koji se sakupljaju, i kasnije se cijede i tvore u komade skute. U konačnici je zapravo riječ o svježem siru, jako mekane strukture, koji u svom sastavu ima gotovo 80% vode i jako malo masti, manje od 3%.
Skuta je fantastična namirnica, no često ostane u sjeni sira i sirutke. Zastupljena je u zemljama centralne i istočne Europe, ali se može pronaći u svim dijelovima svijeta - u Italiji je zovu ricotta, Nijemci je nazivaju ziger, a u Engleskoj quark. Teško ju je nabaviti jer za njenu izradu treba jako puno vremena, znanja i mljekarske vještine; osim toga, radi se u ograničenim količinama - primjerice, za proizvodnju kilograma skute treba oko 25 litara sirutke, a za kilogram skute od kravljeg mlijeka treba trostruko više sirutke. Uz to, ima kratak vijek trajanja od svega par dana pa ne čudi što je na visokoj cijeni kod pravih gurmana.
Kod nas se najviše prozivodi na Pagu - poznata paška skuta koja se radi od ovčjeg mlijeka, ali imamo i kravlju skutu koja se radi u Zagorju.
Što se tiče njezinog korištenja u kuhinji, to je lagani sir, koji ide jednako dobro i u slanim i u slatkim jelima. Može se mazati na razne tosteve i bruschette, odlično se kombinira s domaćim džemom ili s medoma a paše i u brojnim slatkim kremama i uz svježe bobičasto, kiselo voće. Savršeno se sljubljuje s tjesteninom i njokima a ide i uz povrće poput brokule ili blitve. Skutu možete naći u štrudlama, pitama, omletima, krem juhama, a ponekad i na pizzama. Preporuča se osobama koje boluju od dijabetesa, a stari narodi su smatrali da pozitivno utječe na liječenje anemije, plućnih tegoba, pa čak i reuma.
U nastavku isprobajte jedan od recepta sa ovom poslasticom - domaće tortelline sa skutom i špinatom.

Tortellini sa skutom i špinatom
Profimedia Tortellini sa skutom i špinatom

Sastojci:

2 čaše brain
1/2 čaše vode
1/2 žličice soli
150-200g skute
pola vezice špinata
mljeveni crni papar
prstohvat muškatnog oraščića

Priprema:

Pomiješajte brašno i sol, postepeno ulijte vodu. Zamijesite vrlo tvrdo tijesto. Zamotajte u prozirnu foliju i ostavite na stranu pola sata. Za nadjev sitno nasjeckajte špinat, a zatim ga pirjajte u tavi dok ne omekša. Umiješajte skutu, dodajte sol, mljeveni crni papar i muškatni oraščić. Tijesto razvaljajte tanko. Izrežite na kvadrate oko 5x5 cm. Svaki kvadrat ispunite s dobivenim nadjevom, zatvorite i kad ih sve napunite - skuhajte u vodi nekoliko minuta.
Poslužite uz skutu i dodajte malo bosiljka za ukras a možete i naribati malo parmezana.