Za rotkvice kažu da ih se ili voli ili ne voli a nama se čini da ih većina ipak jako voli jer vjerovali ili ne upravo su rotkvice jedno od najpopularnijih povrća na svijetu. Rotkvice pripadaju botaničkoj porodici u kojoj se nalaze crna rotkva, repa i korabica, potječe iz južne Azije da bi se kroz stoljeća kultivirala po cijelom svijetu. Zanimljivo je da ovaj plod dospijeva već kroz 20 do 30 dana nakon sijanja te da su odličan izvor vitamina C, kalija, falata i dijetalnih vlakana a siromašna ugljikohidratima.

Rotkvice mogu biti okruglog ili duguljastog oblika s korjenčićima na krajevima plodova. Kupujemo ih uglavnom u malim svežnjevima i pri samoj kupnji važno je obratiti pažnju da su rotkvice tvrde. Kako bi im održali svježinu održite im listove te čuvajte u frižideru de 5 dana. Prije posluživanja dobro ih operite, uklonite korjeničiće te poslužite – cijele, narezanena kriške, naribane ili kao dodatak jelima. Svojom bojom odlična su i dekoracija a proljetnim salatama osim što daju na odličnom svježem okusu pružaju i vizualnu atraktivnost. Odlično se slažu sa svježim salatama, mrkovom, mladim lukom... dok posebno privlače umaci, namazi, juhe te pomalo neočekivani načini pripreme ovog, inače, omiljenog svježeg povrća. Zato vas pozivamo da i ovog proljeća uživate u rotkvicama, njihovom zanimljivom hrskavom, gorčastom okusu i nekim novim jelima u kojima će ovi plodovi zasluženo biti zvijezde vašeg tanjura. Donosimo tri neodoljiva recepta!

Pečene rotkvice

Sastojci
200 g očišćenih rotkvica 
1 žlica maslinovog ulja
1/2 žlice meda
1 žličica sjemenki koromača
1/2 limete (korica i sok)

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Stavite rotkvice na pleh. Začinite ih s uljem, medom, malo soli i sjemenkama koromača. Dobro ih promiješajte i stavite peći oko 20 minuta. Izvadite iz pećnice i pospite naribanom koricom i sokom limete. Poslužite ih tople.

Rotkvice su zvijezde proljetnih tanjura
Profimedia Pečene rotkvice

Hrskava salata

Sastojci
250 g očišćenih rotkvica
150 g kiselih jabuka
150 g svježih krastavaca
1 žlica soka limuna

Za preljev
2 dcl kiselog vrhnja
sol, papar
malo svježeg kopra

Priprema

Očišćene rotkvice narežite na tanke ploške. Jabuke operite, ogulite, naribajte i prelijte limunovim sokom. Krastavce ogulite, naribajte i malo ocijedite. Sve promiješajte i prelijte vrhnjem, u koje ste umiješali papar, sol i kopar. Poslužite ohlađeno a ukoliko želite dodajte i malo klica od rokvica.

Rotkvice su zvijezde proljetnih tanjura
Profimedia Hrskava salata

Sendvič s paštetom od lososa i rotkvicama

Sastojci
200 g dimljenog lososa
280 g krem sira
sok od jednog limuna
sjeckani peršin
2 žlice ribanog hrena
100 ml kiselog vrhnja
nekoliko rotkvica
1/2 krastavca
3 žlice soka limuna
2 žlice šećera
kruh i maslinovo ulje za posluživanje

Priprema

Pomiješajte u posudi losos, krem sir, peršin, hren, vrhnje, sok od limuna. Dodajte sol i papar po želji. Sve dobro izmiješajte pa izmiksajte u blenderu. Rotkvice i svježi krastavac operite i narežite na tanke kriške. Pomiješajte ih s octom, šećerom te soli i paprom. Tanko narezati rotkvice i krastavce te ih pomiješati u posudi s sokom limuna, šećerom i malo soli i papra. Na kriške kruha namažite paštetu te dodajte rotkvice i krastavac. Po želji dekorirate s malo peršina. Uživajte u kombinaciji hrskavog povrća i ukusne paštete.

Rotkvice su zvijezde proljetnih tanjura
Profimedia Sendvič s paštetom od lososa i rotkvicama