Negdje u ovo vrijeme prošle godine počelo je ludilo zvano - banana bread. Nema tko ga nije pokušao napraviti tijekom prvog lockdowna uslijed korone, te smo svi ponosno objavljivali fotografije uspješno ispečenog ovog vlažnog, slatkog, brzog kruha nalik kolaču. Povodom toga odlučili smo ga ispeći opet ali ovaj put u veganskoj verziji. Umjesto jaja stavili smo aquafabu, odnosno tekućinu iz konzerve slanutka a začinili smo ga medom, cimetom i ekstraktom vanilije.
Recept je u nastavku, uživajte!

Sastojci:
3 jako zrele banane srednje veličine
1/3 šalice meda
2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 šalice aquafabe
1 žličica ekstrakta vanilije
2 šalice cjelovitog pšeničnog brašna
1 žličica cimeta
sol

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Stavite oguljene zrele banane u posudu i zgnječite ih uz pomoć vilice ili drobilice. Dodajte med a potom i aquafabu te ih temeljito pomiješajte s bananom. Zatim ubacite suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, začine i sol.
Posudu za pečenje namastite (možete koristiti kokosovo ulje) te ulijte smjesu. Izravnajte i premažite aquafabom kako biste dobili hrskaviji gornji sloj. Pecite oko 45 minuta, odnosno kad je čačkalica koju ubodete u tijesto uglavnom suha.