Ukusni burgeri od slanutka Chrisa Bavina

"Treba jesti sve, samo treba pronaći ravnotežu. Ako vam se jede torta, pojedte je, ali poslije se vratite u ravnotežu tako da pojedete više voća i povrća", poručuje Bavin, član žirija britanskog kulinarskog showa 'Najbolji britanski amaterski kuhari', čiju drugu sezonu pratimo na Drugom programu HTV-a. Pobornik je zdrave prehrane, pa vam donosimo njegov recept koji će oduševiti i najveće ljubitelje burgera

Profimedia

Od ovog petka, 29. travnja, na Drugom programu HTV-a pratimo drugu sezonu britanskog serijala 'Najbolji britanski amaterski kuhari', u kojoj je 10 novih natjecatelja dobilo teže izazove, ali i novu kuhinju. Članovi žirija su prva dama britanske kuhinje Mary Berry, kuharica s Michelinovom zvjezdicom Angela Hartnett te stručnjak za voće i povrće, i autor nekoliko zdravih knjiga recepata, 42-godišnji Chris Bavin. Upravo Chris, voditelj, autor kuharica sa zdravim receptima i uvoznik svježeg voća i povrća, stručnjak je za zdravu prehranu. I sam, radi sebe i svoje obitelji (ima suprugu i troje djece), najradije priprema recete u kojima je povrće glavna namirnica.

Press HRT-a  Chris Bavin s kolegicama iz žirija Angelom Hartnett i Mary Berry te voditeljicom showa 'Najbolji britanski amaterski kuhari' Claudijom Winkleman

"Najvažnije je kuhati s neobrađenim namirnicama, dakle bez gotovih proizvoda. Ljudi se danas sve manje trude oko hrane koju jedu jer im je najjednostavnije zgrabiti u supermarketu gotovo jelo i podgrijati ga u mirkovalnoj. U stvarnosti, svi su sastojci koje koristim vrlo jednostavni, i nije to takav problem kuhati sve ispočetka. Gotovi obroci su puno skuplji i imaju toliko aditiva. Što se tiče odabira namirnica ja vjerujem u filozofijiu da treba jesti sve, samo treba pronaći ravnotežu. Ako vam se jede torta, pojedite je, ali poslije se vratite u ravnotežu tako da pojedete više voća i povrća", poručuje Bavin.

Donosimo vam Chrisov recept za ukusne i zdrave burgere od slanutka.

Profimedia 

BURGERI OD SLANUTKA

400 g kuhanog slanutka
160 g kuhanog kukuruza šećerca
1 žličica luka u prahu
1 žličica dimljene paprike
1 žlica svježe cijeđenog soka od limuna
2 žlice brašna
2 žlice repičina ulja
4 integralna peciva za burgere
nakoliko listova zelene salate po izboru
2 velike rajčice, narezane na okrugle šnite
morska sol, svježe mljeveni crni papar

Zagrijte gril, pustite da se vatra smiri, a ugljen ostane užaren. Ako ne koristite roštilj, dobro zagrijte grill tavu na jakoj vatri. Slanutak zgnječite u zdjeli u gustu pastu, umiješajte kukuruz, luk u prahu, dimljenu papriku, sok od limuna, te obilno posolite i popaprite. Dodajte brašno, dobro sve promiješajte. Smjesu razdijelite na četiri dijela i oblikujte burgere. Burgere premažite uljem i stavite na roštilj ili grill tavu. Na svakoj strani pecite oko 2 minute, dok ne postanu hrskavi i dobro se ne zagriju. Peciva razrežite i zagrijte na grillu. Poslužite burgere u pecivima, sa svim navednim dodacima.