Prošli tjedan pisali smo o tome kako napraviti rižu od cvjetače, idealno rješenje za sve koji su na keto dijeti ili izbjegavaju ugljikohidrate iz zdravstvenih razloga. Danas, pak, pišemo kako možemo i klasičnu tjesteninu zamijeniti onom od povrća, točnije - rezancima od tikvica. Svakako je riječ o zdravijoj verziji rezanaca, naime, razina ugljikohidrata u ovim rezancima je znatno manja - svega 33 kalorije po šalici (usporedbe radi, šalica obične tjestenine sadrži 221 kalorija). Osim toga, ove rezance je prilično lako pripremiti a za to postoji nekoliko metoda. Najjednostavniji način je ako imate spiralizator - tad jednostavno odrežite krajeve tikvica tako da budu ravni, stavite ih na spiralizator i aktivirate.

profimedia-0351294977.jpg
Profimedia 

Možete koristiti i gulilicu za julienne kako biste ogulili povrće u oblik nalik špagetima. Ako pak nemate niti jedan od ovih alata, možete jednostavno oguliti tikvice s običnom gulilicom u traženi oblik ili pak tikvice naribati ribežom.

profimedia-0314984157.jpg
Profimedia 

Sad kad smo tikvice pretvorili u rezance, valjalo bi ih i skuhati. Imajte na umu da su ovi rezanci raznovrsni poput prave tjestenine pa postoje brojni načini za njihovu pripremu. Mogu se kuhati ili peći, ali pirjanje je najčešća metoda. Ako ih kuhate, to traje samo par minuta jer brzo postanu kašasti. Ako ih pak pirjate, pazite da tava nije pretrpana.

profimedia-0560869208.jpg
Profimedia 

Dobro se slažu s pestom, mesnim umacima, povrtnim ili mesnim okruglicama, umakom od rajčica… slobodno se poigrajte s okusima. Dobro bi bilo koristiti kokosovo ulje, ulje avokada, maslinovo ulje ili bilo koje ulje po izboru a koje je dobro za pirjanje. Zagrijete tavu na srednjoj vatri, prijate rezance 4-6 minuta dok ne omekšaju, začinite i promiješajte i onda spojite sa željenim umakom. Rezultat je zdravo i ukusno jelo, idealno za ove toplije dane pred nama.