Za europskim nacionalnim kulinarskim timovima još je jedno natjecanj Bocuse d’Or Europe 2022., koje se ove godine održalo u Budimpešti. U dva dana 18 europskih timova je pokazalo što znače vrhunska priprema, timski rad, primjena tehnika i kreativnost. Deset timova osiguralo je svoje mjesto u velikom finalu svjetskog natjecanja koje će se održati u Lyonu u ožujku 2023. godine, a posebno slave timovi Danske, Mađarske i Norveške, koji su svoje mjesto zauzeli na svečanom podiju.

Bocuse d'Or Europe 2022
Profimedia 

Tema ovogodišnjeg europskog natjecanja je bio tanjur sa srnetionom i foie grasom, posluženo s pratećim dodacima, važnim domaćim sastojcima - kiselim vrhnjem i svježim sirom. Na tanjurima se našao i krumpir, osnova mađarske kulinarske tradicije, a timovi su upravo od krumpira za zadatak imali pripremu vegetarijanskih jela. Tema na pladnju gradila se na mesu leđa i buta divljači, pačjoj jetrici i tri prateća elementa, od kojih je jedan bio na bazi kiselog vrhnja i svježeg sira.

Bocuse d'Or Europe 2022
Profimedia Predstavljanje norveškog pladnja

Ove je godine ovo važno kulinarsko natjecanje u funkciji President of Honour Europe, snažno podržala i slovenska chefica Ana Roš, koja je kolegama ukazala i na koncept rada njezinog restorana Hiša Franko**, u kojem kao najvažnije ističe internacionalni tim te odnos prema lokalnoj tradiciji.
Pobjedu na natjecanju Bocuse d’Or Europe 2022. odnio je danski tim predvođen s chefom Brianom Markom Hansenom, drugo mjesto pripalo je Mađarima, a treće norveškom timu. Ovim će se timovima sljedeće godine u velikom svjetskom finalu pridružiti i timovi iz Švedske, Islanda, Finske, Francuske, Velike Britanije, Švicarske i Belgije.

Bocuse d'Or Europe 2022 Bocuse d'Or Europe 2022

A koliko kuhanje može biti inspirativno otkriva video natječaja 'Kuhaj kao chef' StoryGourmeta koji predstavlja kuhare amatere koji su dobili priliku kuhati u profesionalnim kuhinjama zagrebačkih restorana. Zavirili smo u kuhinju kuhinji restorana El Toro i provjerili kako se u njoj snašao ekonomist Luka Džaja.