Ova slatka priča dolazi sa Sicilije. Otok limuna, badema, mediteranskih mirisa i okusa mjesto je s kojeg je krenula i priča o hrskavim tuljcima koji se nadjevaju kremom od sira, te koji uz dodatak odabranih sastojaka, kako u samom tijestu tako i za dekoraciju, uvijek nanovo oduševljavaju. Za nadjev, kremu, uglavnom se koristi ovčja ricotta jer je čvršća od kravlje, pa je dobar savjet, ukoliko korisitite kravlji sir, da ga ocijedite kako bi sama priprema ove slastice bila uspješnija. U zamjenu se može koristiti sir mascarpone.

Za pripremu kreme siru se dodaje šećer, korica limuna ili naranče, a iz vana se prije posluživanja posipaju orašastim plodovima, komadićima čokolade ili voća. Kombinacije su brojne, svakom na želju. Tajna savršenog okusa je i u tehnici pripreme, posebno u pripremi tijesta koje mora biti čvrsto a podatno i koje je važno razvaljati na debljinu od svega 2 mm kako bi ga se u pravilno izrazanim oblicima obložilo oko kalupa (metalnih) te takvo pržilo. Dobar je savjet da kalupe možete zamijeniti tuljcima koje možete pripremiti od papira za pečenje. Savršeno pečeno tijesto se nadjeva netom prije posluživanja kako bi zadržalo hrskavost.

cannoli
Shutterstock 

Sastojci:

200 g brašna
200 g maslaca (omekšao na sobnoj temperaturi)
1 žličica kakao praha
1 žličica cimeta
malo soli
1 jaje
35 g šećera u prahu
0,5 dcl slatkog vina
ulje za prženje

Krema:
500 g sira ricotte
180 g šećera

Priprema:
U posudi pomiješajte suhe sastojke – šećer, cimer, kako i sol. Dodajte maslac, umiješajte. Dodajte jaje, umiješajte. Dodajte vino, smjesu razradite rukama. Oblikujte tijesto u kuglu, uamotajte u prozirnu folijuiI ostavite u hladnjaku da odmori oko pola sata. Za pripremi cannola bit će vam potrebni cjevasti kalupi.Odmoreno tijesto razvaljate te čašom ili metalnim okruglim kalupom promjera oko 10 cm izrežite. Tako izrezano tijesto omotajte oko cjevastih kalupa, a omotanom tijestu je važno sljubiti krajeve (s malo vode ili bjelanjka) kako se ne bi razdvajali pri prženju. Kremu pripremite tako da ricottu (može i mascarpone ili mješavina ricotte i mascarponea), pomiješate sa šećerom te odložite u hladnjak kako bi se smjesa očvrsnula. Cannole pecite u vrućem zagrijanom ulju sve dok ne poprime zlatnu boju. Pečene odložite i ohladite, uklonite kalupe te ih nadjenite kremom. Najpraktičniji je način uz pomoć slastičarske vrećice. Krajeve dekorirajte po želji – s malo čokolade ili orašastih plodova. Ili je dovoljno posipati nadjevene slastice s malo šećera u prahu.

A koliko kuhanje može biti inspirativno otkriva video Story Gourmet natječaja 'Kuhaj kao chef' koji predstavlja kuhare amatere koji su dobili priliku kuhati u profesionalnim kuhinjama zagrebačkih restorana. Zavirili smo u kuhinju kuhinji restorana El Toro: