Nakon perioda lovostaja na tržnice su se vratile jadranske srdele, ribice koje se vole jer osim što su izvor zdravlja, brzo i lako se pripremaju. U srdelama uživamo pečenim, na gradelama ili na savor. Poslužujemo ih uz krumpir salatu, lešo povrće ili kao dio ukusnih zalogaja s tostiranim kruhom uz dodatak maslinovog ulja ili domaće majoneze. Dobro je spomenuti za sve one koji uživaju mariniranim srdelama kako su odličan dodatak salatama od sezonskog povrća. Jednako vrijedi i za inćune.
A mali trik za pripremu ukusnog ručka ili večere sa srdelicama krije se i u savjetu slavnog Jamiea Olivera koji savjetuje da ribice prije pečenja uvaljate u aromatičnu smjesu. Dovoljno je u tarioniku izmrviti 2 čajne žličice sjemenki komorača, dodati brašno i malo soli te u tu msjesu uvaljati ribice spremne za prženje. Osim hrskave površine ribice će oduševiti okusom. Naša je preporuka poslužiti ih uz ukusne umake na bazi jogurta i začinskog bilja ili uz malo domaće majoneze, svježu salatu i kruh.

srdele
Profimedia 

Sastojci:

500 g domaćih srdela (ili inćuna)
2 žličice sjemenki komorača
50 g brašna
ulje
sol

Priprema:
Zagrijte ulje za prženje ribica (pržiti možete i u fritezi). Usitnite sjemenke komorača, pomiješajte ih s brašnom i malo soli. Ribi pripremljenu za prženje u manjim količinama uvaljajte u mješavinu te pržite oko 3 minute. Važno je da poprime zlatnu boju. Pečene ribice odložite na papirnate ručnike. Poslužite uz domaću majonezu i svježe sjeckano začinsko bilje, kao bazu za pripremu ukusnih sendviča ili uz klasik – blitvu s krumpirom.

A koliko kuhanje može biti inspirativno otkriva video Story Gourmet natječaja 'Kuhaj kao chef' koji predstavlja kuhare amatere koji su dobili priliku kuhati u profesionalnim kuhinjama zagrebačkih restorana. Zavirili smo u kuhinju kuhinji restorana El Toro: