Nakon perioda lovostaja na tržnice su se vratile jadranske srdele, ribice koje se vole jer osim što su izvor zdravlja, brzo i lako se pripremaju. U srdelama uživamo pečenim, na gradelama ili na savor. Poslužujemo ih uz krumpir salatu, lešo povrće ili kao dio ukusnih zalogaja s tostiranim kruhom uz dodatak maslinovog ulja ili domaće majoneze. Dobro je spomenuti za sve one koji uživaju mariniranim srdelama kako su odličan dodatak salatama od sezonskog povrća. Jednako vrijedi i za inćune.
A mali trik za pripremu ukusnog ručka ili večere sa srdelicama krije se i u savjetu slavnog Jamiea Olivera koji savjetuje da ribice prije pečenja uvaljate u aromatičnu smjesu. Dovoljno je u tarioniku izmrviti 2 čajne žličice sjemenki komorača, dodati brašno i malo soli te u tu msjesu uvaljati ribice spremne za prženje. Osim hrskave površine ribice će oduševiti okusom. Naša je preporuka poslužiti ih uz ukusne umake na bazi jogurta i začinskog bilja ili uz malo domaće majoneze, svježu salatu i kruh.
Sastojci:
500 g domaćih srdela (ili inćuna)
2 žličice sjemenki komorača
50 g brašna
ulje
sol
Priprema:
Zagrijte ulje za prženje ribica (pržiti možete i u fritezi). Usitnite sjemenke komorača, pomiješajte ih s brašnom i malo soli. Ribi pripremljenu za prženje u manjim količinama uvaljajte u mješavinu te pržite oko 3 minute. Važno je da poprime zlatnu boju. Pečene ribice odložite na papirnate ručnike. Poslužite uz domaću majonezu i svježe sjeckano začinsko bilje, kao bazu za pripremu ukusnih sendviča ili uz klasik – blitvu s krumpirom.
A koliko kuhanje može biti inspirativno otkriva video Story Gourmet natječaja 'Kuhaj kao chef' koji predstavlja kuhare amatere koji su dobili priliku kuhati u profesionalnim kuhinjama zagrebačkih restorana. Zavirili smo u kuhinju kuhinji restorana El Toro:
Omiljena maskara Kendall Jenner košta samo 15 eura: U novom tutorialu pokazala kako postiže punije i gušće trepavice
Vlado Kalember otvorio dušu o bivšoj supruzi: 'Kad smo se upoznali, bila je mlada i trebao joj je netko kao ja...'
Haljina iz Zare postala viralni hit jer povećava dekolte: Probala sam je, pogledajte isplati li se dati 30 eura za nju
Čitatelji Storyja biraju: Tko zaslužuje titulu najljepše Hrvatice?
Isprobala sam Zarinu košulju za kojom je TikTok poludio: Pogledajte isplati li se dati 20 eura za nju