Završnica programa ovogodišnjeg Weekend Food Festivala privukla je u prostor bivše Tvornice duhana mnoštvo posjetitelja, a glavni hit bile su svjetske kulinarske zvijezde - chef Massimo Bottura, vlasnik restorana Osteria Francescana, dvaput proglašenog najboljim restoranom svijeta prema The World’s 50 Best Restaurants i chef Dabiz Munoz, najbolji svjetski chef 2021. po izboru Best Chef Awardsa te vlasnik restorana DiverXO – jedinog restorana s čak tri Michelinove zvjezdice u Madridu. U velikoj dvorani za panele tražilo se mjesto više, a oba velikana ispraćena su ovacijama oduševljenja, čime je ujedno na najbolji mogući način zaključeno i najveći gastronomski događaj godine.
"Nema više isprika. Nosimo veliku odgovornost i moramo poduzeti nešto, svijet nas treba. Pritom ne zaboravite odakle dolazite i tko ste, jer diverzitet i kultura su bitni", poručio je Massimo Bottura. Istaknuo je da se svijet gastronomije kreće u smjeru održive budućnosti, promišljajući pritom o konceptima koji su na neku ruku novi, a zapravo se temelje na povratku u neka prošla vremena.dan prije Bottura je proveo u hotelu i restoranu San Rocco na ručku te na večeri s kolegama u rovinjskom restoranu Agli Amici. Na svakom koraku zaustavljali su ga štovatelji njegova rada kako bi s njime popričali i snimili selfie, a on je iskreno uživao u svakoj prilici za komunikaciju. Svoje kulinarsko znanje i kompetenciju uistinu više ne mora dokazivati, a ovom prilikom pokazao je i svoju ljudskost, neposrednost i duhovitost. Tako je, dok je čekao svoj nastup, pratio intervju kolege Dabiza Munoza te se u jednom trenutku javio da postavi pitanje, a u drugom odnio mikrofon posjetitelju. Također, za vrijeme svog nastupa našalio se da će on odabrati tko će mu postaviti pitanje.
I intrigantni Dabiz Munoz zaintrigirao je publiku osebujnim uvodnim videom, ali i pričom o kulinarskoj avangardi, pri čemu je pokazao i zašto je 2021. proglašen najboljim svjetskim chefom.
"Postoje različita pravila za kreativnost, no prije svega treba biti hrabar i spreman pogriješiti. To i jest kreativnost – pogriješiti i stotinu puta, ali nastaviti dalje u svojoj želji kroćenja neutabanim putem i stvaranja nečega novog. To je avangarda“, poručio je chef Munoz te najavio otvorenje svog najnovijeg restorana RavioXO koji tek treba ugledati svjetlo dana u Madridu.
Izuzetno inspirativan nastup bilo je predavanje 'Translating flavors' meksičkog chefa Santiaga Lastre, vlasnika restorana KOL, ujedno nositelja Michelinove zvjezdice. Posjetiteljima je Lastra objasnio kako prevesti okus, pri čemu je i zanimljivom demonstracijom na pozornicu privukao brojne zainteresirane gledatelje, koji su iz prve ruke imali priliku posvjedočiti pravoj kulinarskoj magiji.
Za posebnost panela 'Šlag na tortu' pobrinule su se Ana Omazić, pastry chef kopenhaškog Alchemista, Maša Salopek, najbolja slastičarka svijeta i glavna slastičarka Hiše Franko i Ljupka Gojić Mikić, vlasnica slastičarnice Jolie Petite, dok je moderatorica bila splitska slastičarka Tea Mamut. Dame su govorile o tome kako su sebi, ali i svima ostalima, svojim radom dokazale da se snovi ostvaruju i čuda događaju te da je zaista samo nebo granica za one ustrajne, vrijedne i predane.
A u čemu je tajna uspjeha fantastičnih istarskih maslinara, koliko je zapravo teško proizvesti kvalitetno maslinovo ulje, a posebice ono koje će se nadmetati s najboljima na svijetu i na čemu počiva storytelling Istre kao vrhunske gastro regije, otkrili su nam Maria Paola Gabusi, stručnjakinja za maslinovo ulje, predsjednica O’Live & Italy Cultural Association, Tedi Chiavalon, proizvođač maslinovog ulja iz Vodnjana i Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije na panelu 'Zašto je Istra najbolja maslinarska regija svijeta', koji je moderirala Irina Ban, stručnjakinja za strateške komunikacije i upravljanje ugledom. Usuglasili su se da ključ uspjeha Istre leži u suradnji proizvođačkog, poduzetničkog i znanstvenog sektora te da je priča o uspjehu istarskih maslinara itekako i hvalevrijedna priča o sinergiji čitave zajednice lokalnih proizvođača, udruženih u želji da svijetu predstave istinske čari svoje gastronomske baštine.
Osim vrhunskih maslinovih ulja, Istra se ističe i po izvanrednim vinima, a najbolja od njih predstavljena su na natjecanju Best of Vinistra 2022. te je pobjednički izbor svježih i zrelih malvazija, terana i refoška pod vodstvom sommeliera Sandija Parisa predstavljen na Weekend Food Festivalu.
Festival je završio još jednom spektakularnom večerom, a kolegama se u nedjelju pridružio i chef Rasmus Munk iz Alchemista (u petak je svoje predavanje održao putem videoveze) te su chefovi uživali u najboljem od Istre, što su im organizatori WFF-a pripremili.
Više fotografija s Weekend Food Festivala pogledajte u našoj galeriji.