Jedan od najkarizmatičnijih chefova i vlasnik najboljeg restorana na svijetu Osterije Francescane, Massimo Bottura ovih dana boravi u Rio de Janeiru gdje je 9. kolovoza, tjekom održavanja Olimpijskih igara, započela s radom treća po redu pučka kuhinja koju organizira njegova udruga 'Food For Soul'. Nakon Milana i Bologne, ‘Refettorio Gastromotiva’ u Riju prvi je međunarodni projekt Botturine udruge izvan Italije. Uz Grundigovo pokroviteljstvo, ‘Refettorio Gastromotiva’’ će sudjelovati u inicijativi o održivoj hrani Olimpijskog odbora u Riju. Jedinstveni projekt pučke kuhinje, u čijem kuharskom timu sudjeluju Massimo Bottura i drugi vodeći međunarodni chefovi započinje suradnju s Gastromotivom, brazilskom neprofitnom organizacijom koju je utemeljio David Hertz, i ima za cilj pomagati u prehrani socijalno najugroženijima. Chefovi će pripremati ukusna i hranjiva jela od ostataka hrane iz Olimpijskog sela. Više od deset tisuća sportaša iz 205 zemalja tijekom igara konzumirati će oko 14 milijuna obroka, pri čemu će nastati nevelika količina ostataka hrane. ‘Refettorio Gastromotiva će iskoristiti više od 12 tona tih ostataka hrane iz Olimpijskog sela za pripremu 19.000 obroka. Parcelu na kojoj je kuhinja sagrađena osigurao je grad Rio de Janeiro, interijer i namještaj besplatno su dizajnirali poznati brazilski umjetnici i dizajneri, među kojima Vik Muniz, Campana Brothers i Maneco Quinderé, dok je građevinski projekt vodio Metro Architecture. Oni su, zajedno s Grundigom i drugim partnerima, stavili na raspolaganje svoje resurse kako bi pomogli socijalno i financijski ugroženima.

#refettoriogastromotiva #foodforsoul Tables are ready

A photo posted by Massimo Bottura (@massimobottura) on

Chef Bottura je poznat po svom iskrenom i dosljednom društvenom angažmanu, među inim, istaknuo se kao inicijator globalne pomoći proizvođačima parmezana čiji je opstanak bio ugrožen nakon štete od potresa u Italiji 2012. godine. Svoju neprofitnu udrugu 'Food for Soul' Bottura je utemeljio kako bi javnost potaknuo na borbu protiv bacanja hrane i razvoj društvenog blagostanja. Prvi projekt udruge bilo je otvaranje pučke kuhinje u Milanu, kada je tijekom milanskog Expo-a 2015., u napuštenom kazalištu sagrađena pučka kuhinja Refettorio Ambrosiano. U njoj je više od 60 slavnih chefova iz cijelog svijeta pripremalo hranu od ostataka hrane koji su nastali tijekom održavanja te izložbe. Refettorio Ambrosiano je i sada otvoren, a vodi ga Caritas Ambrosiana. U svibnju ove godine ‘Food for Soul’  je započeo suradnju s Antonianom Onlus kako bi podupirao rad pučke Menze Padre Ernesto u Bologni i pomogao povratku dostojanstva na stolove. Iako pomaže potrebitima, ‘Food for Soul’ je kulturni a ne humanitarni projekt i potičena holistički pristup prema hrani za dušu i tijelo. Tako će i najnoviji projekt ‘Refettorio Gastromotiva’ u Riju biti središte za projekte vezne za hranu i društvena zbivanja kojima se hrane i tijelo i duša. U njemu će se tako održavati i radionice o hrani  i zdravoj prehrani za obitelji, kuhare i ravnatelje škola, kao i radionice o potpunom iskorištavanju hrane. Intervju u kojem, među inim, progovara i o projektima pučke kuhinje, sa chefom Massimom Botturom za proljetni broj magazina StoryGourmet radio je naš chef Andrej Barbieri http://www.story.hr/gourmet/ekskluzivni-intervju-massimo-bottura-mnogi-kuhari-zaboravljaju-da-nismo-umjetnici-vec-zanatlije