Zašto su gosti Nomina pop up restorana u New Yorku jeli besplatno?

Na dan kada je održana prva večera chef Rene Redzepi bio je pozitivan na koronavirus, pa nije mogao kuhati za Njujorčane koji su uspjeli rezervirati jedno od samo 250 predviđenih mjesta. No dostojno su ga zamijenili njegovi kolege iz Nome Thomas Frebel i Peter Kreiner, a gosti su iskustvo opisali kao nešto što se ne može kupiti novcem

AMERICAN EXPRESS/RESY/NOMA

Pet večeri za redom, od 16. do 20. svibnja kopenhaška Noma sa svojim je pop up restoranom gostovala u Brooklynu. Bio je to izvanredan događaj koji se čekao mjesecima, a u ovom ekskluzivnom hedonističkom gastro iskustvu moglo je ukupno uživati 250 sretnika, odnosno 50 gostiju po večeri, tako da se tražilo mjesto više. Degustacijska večera s potpisom chefa Renea Redzepija i slavnog danskog restorana s tri Michelinove zvjezdice stajala je 700 dolara po osobi, no morala su se rezervirati minimalno dva mjesta. Na kraju, sponzor American Express gostima je vratio sav novac, no ne zato što su bili nezadovoljni, već zato što se chef Redzepi nije pojavio na večeri!

Profimedia 

Redzepi je, naime, 16. svibnja bio pozitivan na koronavirus, pa su svih pet večeri iznijeli chef Thomas Frebel i Nomin suvlasnik Peter Kreiner, naravno, prema preciznim uputama chefa Redzepija. Također, slavni chef javio se gostima putem videopoziva i ispričao na neugodnosti u videu dobrodošlice koji je prikazan prije početka večere.

Tijekom večere održane u jednom skladištu u bruklinskoj četvrti Dumbo gosti su kušali degustacijski meni s namirnicama od lokalnih proizvođača iz okolice New Yorka, a svako jelo pratilo je posebno odabrano prirodno vino. Na tanjurima su se našle namirnice poput morskog ježa, vafla od cvjetače, kavijara, crnih tartufa, jastoga, bijele repe, gljiva... Kao dar svi su gosti na odlasku dobili unikatnu keramičku zdjelicu keramičarke Katrine Binzer.