Slavna kopenhaška Noma, restoran slavnog chefa Renea Redzepija, nakon što je mjesec dana bila zatvorena uslijed uvjeta pandemije u Danskoj, te kraće zimske pauze, prvog dana veljače opet je otvorila svoja vrata, i to na najbolji mogući način – novim sezonskim jelovnikom “Ocean Season”.

Noma tim 2022.
Noma Noma tim

Jelovnik je to za čiju se inspiraciju Nomin tim okrenuo moru, jer, kako ističu, u najhladnijim mjesecima godine malo toga dospijeva na kopnu. Što će se naći na jelovniku chef Redzepi još nije otkrio, ali pripreme koje je Nomin tim dijelio preko društvenih mreža ukazuju da je i za pripremu ovog jelovnika Nomim test kitchen tim mjesecima vrijedno radio te stvarao jela koja će još jednom ukazati na bogatsvo Sjevernog mora, obilje okusa koje su otkrili ispod površine.

Ocean Seson će se posluživati do 21. svibnja, rezervacije su otvorene, a cijena ručka ili večere, bez uključenog pairinga vinima ili sokovima, po osobi iznosi oko 2900 kuna. Prema dostupnim rezervacijama, termini za večere su rasprodani, jer interes za posjetiti Nomu, najbolji restoran na svijetu prema listi The World’s 50 Best Restaurants za 2021. godinu, je velik.

A vijest koja također dolazi iz Nome i veseli brojne simpatizere projekta Noma Projects je ta da od sljedećeg mjeseca u prodaju kreće prvi proizvod namijenjen kuhanju kod kuće - Smoked Mushroom Garum. Umamijem bogat umak rezultat je rada Nominog fermentacijskog laboratorija, i prvi je proizvod iz linije sličnih kojima Noma otvara vrata svoje smoćnice velikom svjetskom tržištu. Projekt je bio najavljen u ljetu 2021. te je svim zainteresiranim ponudio mogućnost rezervacije prvih količina garuma.

Restoran Noma chef Rene Redzepi novi jelovnik 2022
Noma Projects Lightly Smoked Mushroom Garum, prvi je proizvod iz linije Project 001 koji uskoro stiže u prodaju

Na stranici nomaprojects.com dostupne su informacije o projektu, garumu te rezervacijama proizvoda, a posebno vesele i kratki opis te upute kako koristiti garum. Za Lightly Smoked Mushroom Garum, koji je u potpunosti plant-based, pun zemljano voćnog okusa, pripremljen od gljiva, soli i riže, preporučuju recept za pripremu jela od gljiva i cvjetače, začinjeno garumom, pinjolima, te začinskim biljem. Po želji, jelu se može dodati nar ili pečeno jaje, a sve kao bi poslužili zdrav obrok u kojem obilato živi umami.