Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ime o kojem svi govore nakon dodjele The World’s 50 Best Restaurants 2021. nagrada je kopenhaška NOMA

Ovogodišnja ceremonija dodjele nagrada održana je u Belgiji, u Antwerpenu, gdje se u odličnoj atmosferi slavio uspjeh restorana i chefova ali i novo, post-Covid poglavlje ove industrije

W50BR21_theworld's50bestrestaurants_group_shot Izvor: The World’s 50 Best Restaurants 2021

Najiščekivaniji event u svijetu gastronomije napokon se održao. Nakon prošlogodišnje odgode i nikad ranije zabilježene krize koja je pogodila svjetsku gastronomiju (razlog je naravno pandemija), ceremonija dodjele The World’s 50 Best Restaurants 2021. se održala u Antwerpenu u Belgiji. Bila je to kruna višednevnog druženja chefova koji su doputovali sa svih strana svijeta kako bi ne samo otkrili koji su to restorani prepoznati kao najbolji na prestižnoj listi, već i kako bi se međusobno (uživo) podružili, podržali, susreli nakon čak dvije godine.

 Izvor: Profimedia

2019. godine za najbolji restoran na svijetu bio je proglašen Mirazur, restoran chefa Maura Colagreca, koji se osvajanjem tog prvog mjesta pozdravio od daljnjeg sudjelovanja na listi The Word’s 50 Best Restaurants, te se na početku ceremonije dodjele pridružio Best of the Best timu, chefovima čiji su restorani u prijašnjim godinama također zauzeli prvo mjesto. Ujedno, sam početak ceremonije bio je posvećen i restoranima koji su uslijed izazova pandmije zatvorili svoja vrata uz iskrenu želju da se vrate na scenu.

Best of the Best
Izvor: Profimedia
Mauro Colagreco i Rene Redzepi
Izvor: Profimedia

U ritmu proglašenja restorana koji su zauzeli mjesto na listi od broja 50 do 1, raslo je i uzbuđenje, a predstavljena su i imena restorana i pojedinaca koji su osvojili neko od pojedinačnih priznanja. Pa je tako od strane kolega chefova priznanje za chefa godine pripalo Victoru Arguinzonizu, chefu restorana Asador Etxebarri iz Španjolske; nagrada za najbolji hospitality dodijeljena je restoranu Steirereck iz Beča, Austrije; za najboljeg slastičara je proglešen Will Goldfarb iz Room4Dessert s Balija, dok je restoran Boragó iz Čilea osvojio titulu najizvrsnijeg po pitanju održivosti. Svoj je trenutak imala i Pia Leon iz restorana Kjolle iz Lime, Perua, kao chefica godine, dok je slavna francuska chefica Dominique Crenn, iz Atelier Crenna u San Franciscu (prva chefica koja je u SADu osvojila 3 Michelinove zvjezdice), preuzela Icon Award nagradu. Na listi nema hrvatskih restorana, a za istaknuti je odličan uspjeh slovenskog restorana Hiša Franko chefice Ane Roš koji je na listi napredovao za čak 17 mjesta te se sada nalazi na 21. mjestu ove prestižne liste.

 Izvor: Profimedia

A svakim novim brojem i otkrivanjem imena restorana raslo je i uzbuđenje koje je kulminiralo proglašenjem prvog mjesta koje je osvojila kopenhaška Noma te chef Rene Redzepi sa svojim izvrsnim timom. Ova je nagrada potvrda njihove izvrsnosti, nedavno osvojene 3 Michelinove zvjezdice te potvrda smjera kojim chef Redzepi i Noma tim gledaju u budućnost. Uzbuđen i dirnut chef Redzepi prvo je mjesto komentirao riječima: "Ovo je proslava i doviđenja u istom trenutku" referirajući se na činjenicu da sada i restoran Noma prelazi u kategoriju Best of the Best, čime izlazi iz budućih lista osim u slučaju promjene lokacije samog restorana. "Kada sam otvorio Nomu imao sam 23 godine i naš je san bio da živimo jednostavno radeći ono što volimo. Zato želim ukazati na restorane i industriju koji se bore da bi preživjeli. Noma ulazi u novi ciklus, post-Covid ciklus. Ali što je naša budućnost? Što ćemo kuhati?... Hvala vam na ludoj vožnji i doviđenja" riječi su kojima je chef Redzepi zahvalio timu, kolegama, gostima, te otvorio vrata nekih budućih uspjeha.

Noma tim
Izvor: Profimedia


A osim Nome i osvojenog prvog mjesta otkrijte koji su to restorani zasjali na listi 50 najboljih svjetskih restorana:
1. Noma, Kopenhagen, Danska
2. Geranium, Kopenhagen, Danska
3. Asador Etxebarri, Atxondo, Španjolska
4. Central, Lima, Peru
5. Disfrutar, Barcelona, Španjolska
6. Frantzén, Stockholm, Švedska
7. Maido, Lima, Peru
8. Odette, Singapur
9. Pujol, Mexico City, Meksiko
10. The Chairman, Hong Kong, Kina
11. Den, Tokio, Japan
12. Steirereck, Beč, Austrija
13. Don Julio, Buenos Aires, Argentina
14. Mugaritz, San Sebastian, Španjolska
15. Lido 84, Gardone Riviera, Italija
16. Elkano, Getaria, Španjolska
17. A Casa do Porco, São Paulo, Brazil
18. Piazza Duomo, Alba, Italija
19. Narisawa, Tokio, Japan
20. Diverxo, Madrid, Španjolska
21. Hiša Franko, Kobarid, Slovenija
22. Cosme, New York, SAD
23. Arpège, Pariz, Francuska
24. Septime, Pariz, Francuska
25. White Rabbit, Moskva, Rusija
26. Le Calandre, Rubano, Italija
27. Quintonil, Mexico City, Meksiko
28. Benu, San Francisco, SAD
29. Reale, Castel di Sangro, Italija
30. Twins Garden, Moskva, Rusija
31. Restaurant Tim Raue, Berlin, Njemačka
32. The Clove Club, London, Velika Britanija
33. Lyle’s, London, Velika Britanija
34. Burnt Ends, Singapur
35. Ultraviolet by Paul Pairet, Šangaj, Kina
36. Hof Van Cleve, Kruishoutem, Belgija
37. SingleThread, Healdsburg, SAD
38. Boragó, Santiago, Čile
39. Florilège, Tokio, Japan
40. Sühring, Bangkok, Tajland
41. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen, Pariz, Francuska
42. Belcanto, Lisabon, Portugal
43. Atomix, New York, SAD
44. Le Bernadin, New York, SAD
45. Nobelhart & Schmutzig, Berlin, Njemačka
46. Leo, Bogotà, Kolumbija
47. Maaemo, Oslo, Norveška
48. Atelier Crenn, San Francisco, SAD
49. Azurmendi, Larrabetzu, Španjolska
50. Wolfgat, Paternoster, Južnoafrička Republika

Magazin

Royals