Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

World’s Best Female Chef za 2021. je PIA LEON

Ovo izuzetno priznanje ovoj će chefici biti uručeno početkom listopada u Antwerpenu, u sklopu The World's 50 Best Restaurants ceremonije

 Izvor: The World’s Best Female Chef 2021

Na spomen jednog od najboljih svjetskih restorana, restorana Central u Limi, Peruu, gastro znalci uglavnom pomisle na chefa Virgilia Martineza, ali nezaobilazno ime koje stoji iza prepoznatljivosti i uspjeha je i ono chefice Pie León. Supruga Virgilia Martíneza važna je karika kako za uspjeh Centrala tako i njezinog restorana Kjolle (oba se restorana nalaze na atraktivnoj adresi poznatoj kao Casa Tupac), a koji je 2019. osvojio najviše mjesto za restoran koji se prvi put našao na listi Latin America’s 50 Best Restaurants, jer je nakon samo 15 mjeseci rada zauzeo 21. poziciju; te izuzetnog restorana i projekta u srce Anda, restorana Mil.
Samozatajna Pía León nakon završenog školovanja u Le Cordon Bleu u Limi, karijeru je gradila radeći u hotelu Ritz u New Yorku, potom u slavnom restoranu Astrid y Gastón slavnog chefa Gastóna Acuria u Limi, te radeći rame uz rame s chefom Martínezom ne samo u restoranu već i na izuzetno vrijednom projektu istraživanja peruanske bioraznolikosti te uvršatavanjem novih sastojaka u tako poseban jelovnik restorana Central, Kjolle i Mil.

 Izvor: The World’s Best Female Chef 2021

2018. godine je bila proglašena za Latin America’s Best Female Chef, a razlog za njezin uspjeh zasigurno je i posvećenost kreiranju jela koja spajaju najbolje od Perua, od mora, Amazone do planinskih vrhunaca, ali i predanosti u promociji gastronomije kako Perua tako i Južne Amerike. Čak je i ime njezinog restorana Kjolle preuzeto od ime na drvo Kjolle (Buddleja Coriacea) koje raste na izuzetnim nadmorskim visinama u Andama i poznato je kako po dojmljivim narančastim cvjetovima tako i po upotrebi za pripremu napitaka ali i kao prirodno bojilo za tekstil.

Visoka estetika i unikatna keramika važni su za predsatvljanje jela chefice Leon
Izvor: The World’s Best Female Chef 2021

Povodom ovog izuzetnog priznanja Pía León je izjavila: "Najpozitivnije što je proizašlo iz ovih teških vremena je bilo to što sam bila u mogućnosti raditi s izuzetnim timom, ljudima koji će ovu nagradu, baš poput mene, doživjeti kao potvrdu da smo na ispravnom putu koji vodi u budućnost". I ovom je izjavom chefica potvrdila koliko joj je u radu važan “human aspect”, odnos s kolegama i zaposlenicima, baš kao i činjenca koliko joj je važno biti majkom petogodišnjem Cristóbalu, te koliko posao ne smije narušavati skladni ritam nje kao chefice ali i supruge te majke.

Nagrada će chefici León biti uručena na i njezino će se ime naći na listi istaknutih chefica koju su titulu najboljeg ženskog chefa ponijele prije nje - Daniela Soto-Innes 2019.; Clare Smyth 2018.; Ana Roš 2017.; Dominique Crenn 2016.; Hélène Darroze 2015.

Magazin

Royals